Zviždač koji je otkrio mutne poslove HSBC-a osuđen na pet godina zatvora

Zviždač koji je otkrio mutne poslove HSBC-a osuđen na pet godina zatvora

Foto: FAH

ŠVICARSKI savezni kazneni sud proglasio je zaposlenika banke HSBC-Suisse, Hervea Falcianija, krivim za industrijsku špijunažu, osudivši ga na pet godina zatvora zbog krađe povjerljivih podataka o klijentima.

Optuženiku se sudilo u odsutnosti jer je odbio doputovati na ročište u Švicarsku. Ostale točke optužnice, među kojima je i ona o otkrivanju bankarske tajne, odbačene su.

Zbog curenja podataka koje je Falciani omogućio, u brojnim se zemljama zbog utaje poreza istražuju tisuće bogataša. U razdoblju između 2006. i 2008. prikupio je podatke o računima oko 100.000 klijenata. Tada je radio u Ženevi u privatnom švicarskom ogranku HSBC-a.

"Banke poput HSBC-a osmislile su sustav u kojemu se bogate na račun društva perući novac i pomažući bogatima da izbjegnu plaćanje poreza", izjavio je Hervé Falciani u intervjuu za njemački Der Spiegel u ljeto 2013.

Falciani je IT stručnjak koji je još 2008. predao iscrpne dokumente koji otkrivaju veze švicarske poslovnice engleske banke s diktatorima, kriminalcima i političarima. Slučaj je u medijima poznat kao Swissleaks. Pobjegao je iz Švicarske 2008., a može se slobodno kretati po Italiji i Francuskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara