Zvizdić: Milanovićevi birači glasali su i za promjenu odnosa BiH i Hrvatske

Zvizdić: Milanovićevi birači glasali su i za promjenu odnosa BiH i Hrvatske
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

PREDSJEDATELJ Zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je da je krajnje vrijeme za poboljšanje odnosa njegove zemlje s Hrvatskom i da je to želja svih koji su glasali za Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima, objavila je u subotu agencija Fena.

"Oni koji su glasali za Milanovića, glasali su upravo za promjenu odnosa prema Bosni i Hercegovini ili između Hrvatske i BiH", kazao je Zvizdić u intervjuu za ovu agenciju i dodao: "To je ono što očekujemo."

Kakvi su bili dosadašnji odnosi? 

Po njegovu mišljenju, dosadašnji odnosi nisu bili na zadovoljavajućem stupnju.

"Govorim na razini predsjednika, dosadašnji odnosi nisu bili na zadovoljavajućem stupnju međusobnog uvažavanja, poštivanja suvereniteta i integriteta BiH, nego na čestom i bezrazložnom miješanju u unutarnja pitanja BiH i pokušaju jednoga neprirodnog patroniziranja nad svim procesima u regiji i u BiH", rekao je.

Sadašnji čelnik bosanskohercegovačkog parlamenta koji je u prethodnih pet godina bio na čelu Vijeća ministara BiH istaknuo je da su njegova zemlja i Hrvatska važni partneri  povijesno orijentirani jedni na druge i pohvalio je konstruktivnu ulogu koju je u jačanju tih odnosa kao premijer imao Andrej Plenković.

Bio je  "uvijek pozitivno orijentiran" prema BiH, rekao je. Sarajevo se u njegov mandatu moglo uvijek osloniti na vladu u Zagrebu kao na nekoga tko znatno pomaže na putu euroatlantskih integracija.

Kaže da ima tema o kojima treba razgovarati

Zvizdić je upozorio da unatoč toj činjenici i dalje postoje neke teme koje još predstavljaju probleme u odnosima između dvije zemlje poput izgradnje Pelješkog mosta, potencijalnog odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori i statusa imovine tvrtki iz BiH u Hrvatskoj.

Te teme, sugerira Zvizdić, treba staviti na stol i o njima treba razgovarati na temelju činjenica i međunarodnog prava.

"Očekujem da Zoran Milanović sve to skupa vrati u institucionalne okvire, u okvire institucija sustava, da njegovi posjeti (BiH) budu na institucionalnoj razini, ne nikako na razini jednopartijskih ili etnički baziranih posjeta", kazao je Zvizdić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara