Zvjerski je mučila 18-godišnjakinju u BiH, a sud u Srbiji joj smanjio kaznu

Zvjerski je mučila 18-godišnjakinju u BiH,  a sud u Srbiji joj smanjio kaznu
Na fotografiji je Karmen Kamenčić Foto: Telegraf.rs

DRUGOSTUPANJSKI sud u Beogradu je smanjio kaznu zatvora Ranki Tomić, bivšoj pripadnici Vojske Republike Srpske, za ubojstvo počinjeno u BiH.

Naime, Ranka Tomić je osuđena na pet godina zbog ubojstva počinjenog 1992. godine kod Bosanske Krupe u BiH.

Kako javlja Klix.ba, Tomić je bila kapetanica u Frontu Žena Vojske Republike Srpske, a proglašena je krivom za sudjelovanje u napadu i ubojstvu zarobljene bolničarke Armije BiH 18-godišnje Karmen Kamenčić.

Stravično iživljavanje i ubojstvo

Prema presudi, Karmen Kamenčić je bila ranjena u nogu i glavu kada je zarobljena od strane VRS-a i predana Frontu žena Petrovac u selu Radić.

Tamo joj je Tomić naredila da gola puže po zemlji i kopa svoj grob. Tukla ju je i ponižavala.

Prema presudi je Karmen Kamenčić potom odvedena do obližnje lokacije. 

Pratio ju je 15-godišnjak koji joj je iskopao drugi grob, natjerao je da legne u njega te je ubio rafalom iz automatske puške.

Smanjili joj kaznu jer je stara i nije počinila druge zločine, ali i jer vjerojatno neće opet doći do rata

Tomić je za događaje iz 1992. godine osuđena tek prošle godine, 2018., i to na pet godina zatvora.

Sada joj je drugostupanjski sud smanjio kaznu i to jer je od zločina prošlo puno vremena, ali i zato što do sada nije osuđivana te jer je u starijoj životnoj dobi, javlja Klix.

“U ovom slučaju nema potrebe da se okrivljena sprječava u počinjenju zločina, s obzirom na to da do sada nije počinila nikakve druge zločine, a nije vjerojatno da će se ponovno stvoriti okolnosti u kojima su počinjeni ratni zločini”, navodi se u presudi.

Kritike na račun presude

U presudi se navodi i kako “takvo kažnjavanje predstavlja jasan stav države i društva da je pravično kazniti počinioca ratnih zločina, jer je osjećaj pravde ključni element u pravnom okviru države”.

Fond za humanitarno pravo (FHP) sa sjedištem u Beogradu je kritizirao presudu  kojom se kazna zatvora smanjila s pet na tri godine. Iz Fonda poručuju kako je takva kazna ponižavajuća za obitelj žrtve te da obrazloženje suda za ovu presudu ugrožava druge procese za ratne zločine koji se trenutno odvijaju pred srpskim sudovima.

Dodaju kako su, prema obrazloženju suda, počinitelji ratnih zločina privilegirani pri izricanju kazne jer je proteklo puno vremena i jer nema mogućnosti da dođe do ponavljanja istih djela.

Na ovu presudu nema mogućnosti žalbe, javlja Klix.

Srpski mediji objavljivali detalje stravičnog mučenja iz optužnice

Srpski mediji su za vrijeme suđenja objavljivali detalje iz optužnice.

Naime, Telegraf javlja da je Karmen Kamenčić imala samo 18 godina kada je ubijena, a u vrijeme prvostupanjske presude su prenijeli reakciju Fonda za humanitarno pravo koji je kritizirao i presudu od pet godina.

“Imajući u vidu da je u vrijeme kada je ubijena Karmena Kamenčić imala samo 18 godina, da je prije nego što je ubijena bila izložena poniženju, da su je mučile tako što su je tukle i urezale joj križ na leđima, da bi vrhunac zlostavljanja doživjela tako što je bila primorana da sama sebi iskopa grob, stav FHP-a je da je sud morao izreći daleko strožu kaznu”, poručili su tada.

Telegraf je prenio i detalje optužnice u kojima je stajalo kako je Ranka Tomić natjerala Karmen Kamenčić da se skine pred okupljenim mještanima i da puže po zemlji.

Prenose i kako je natjerana da sebi iskopa grob, "dok su joj među noge stavljali granje crnog trna". Potom su je dvije osuđene u ovom predmetu tukle štapovima sve dok se štapovi ne bi slomili, a na koncu su joj odsjekli kosu.

Jedna od optuženih joj je potom urezala križ na glavi, a potom i na leđima. 

Na koncu su joj, prenosi Telegraf, odsjekle dio uha i odvele je sedamdesetak metara dalje od mjesta mučenja gdje joj je maloljetni dječak iskopao grob i ubio je nakon što ju je natjerao da u njega legne.

Nije procesuiran jer je u vrijeme počinjenja zločina bio maloljetan.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara