Američki horor-filmaš će adaptirati "Cobru 11"

Američki horor-filmaš će adaptirati "Cobru 11"

GOVORI se da život oponaša umjetnost, ali malo kada se dogodi da je umjetnik taj koji sadržaj svojih ostvarenja pretače u stvarni život.

Jedan od takvih slučajeva je 31. svibnja 2001. godine građanima Los Angelesa priredio Eric Red, holivudski filmski scenarist i režiser. Vozeći se bulevarom Wilshire, izgubio je kontrolu nad vozilom, zgazio dvoje prolaznika i ubrzo nakon toga komadom stakla pokušao prerezati vlastiti grkljan.

Poznavatelji Redovog opusa će u tom bizarnom incidentu pronaći dosta sličnosti s "The Hitcherom" i "Near Dark", kultnim horor-filmovima 1980-ih čije neke od najdojmljivijih scena sadrže rezanje grkljana i različite forme interakcije motornih vozila i ljudskih tijela.

Red se oporavio, ali već pet godina se na losanđeleskom sudu brani od rodbine žrtava koja traži milijunsku odštetu. Bez obzira na svoju bizarnost, taj je slučaj zapao u zaborav, da bi ponovno došao u žižu javnosti zahvaljujući vijestima da je Red, koji je nakon trijumfa 1980-ih prolazio kroz seriju komercijalnih neuspjeha, razvod i dva stečaja, ponovno postao miljenikom holivudskim glavešina.

Najspektakularniji takav primjer je najava poznatog režisera Michaela Baya kako za 2007. godinu planira remake "The Hitchera", u kojem će lik opakog auto-stopera - kojega je u originalu tumačio legendarni Rutger Hauer - navodno biti žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"L.A. Weekly", koji je istraživao cijelu priču, u svom članku tvrdi kako su neki od Redovih filmova u sebi imali dosta autobiografskih elemenata. Tako je, slično kao i protagonist "The Hitchera", Red u mladosti zarađivao za život prevozeći automobile s kraja na kraj Amerike. A na suđenju se otkrilo da je 16-godišnjem Redu otac stradao od automobila čiji je vozač bio zaspao za volanom.

Red će, po svemu sudeći, nastaviti snimati horor-filmove s autobiografskim elementima. Tako je godine 2003. zajedno sa svojom novom suprugom Meredith Casey napisao "Fenderbent", filmski scenarij u kojem protagonist nabasa na bandu mladih psihopata koji se sa svojim  "bijesnim" automobila natječu tko će zgaziti više nedužnih pješaka.

Još je prerano govoriti hoće li taj scenarij uistinu postati film, ali su se, navodno, Redove scenarističke usluge počele tražiti i s ovu stranu Atlantskog oceana. Njemačka tvrtka Intermedia je unajmila Reda za filmsku adaptaciju "Cobre 11", njemačke TV-serije o policajcima s autoputa u kojoj uživaju gledatelji RTL Televizije.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara