BMW M5 Touring - karavan za najbrže

BMW M5 Touring - karavan za najbrže

NAKON odlične sedan izvedbe, BMW je odlučio predstaviti i karavan izvedbu svoje najjače "petice".  Skorašnji salon u Ženevi je, pogađate, mjesto predstavljanja jednog od trenutno najbržih karavana na tržištu.

Vanjski izgled nije pretrpio gotovo nikakve izmjene, a karavanski rep ovaj put ne narušava sklad i proporcije što je svakako za pohvalu.  I dok se ljubiteljima sportskih limuzina kosa diže na glavi od karavanskih izvedbi, BMW je odlučio uzeti svoj dio tržišnog kolača Audiju RS6 Avant i Mercedesu AMG E65.

U tom smislu M5 Touring se čini potpuno smislenim korakom naprijed, tim prije što je recept zapravo vrlo jednostavan - objediniti M5 tehnologiju s postojećom serijom 5 Touring.

Pogonit će ga isti V10 snage 400 KS, koja (jednostavnim) pritiskom na tipku raste na čak 507 KS, dovoljno za ubrzanje do stotke za samo 4.8 s, tek 0.1 s sporije od sedana.

Maksimalna brzina je tradicionalno ograničena na 250 km/h, a bez nje ovaj karavan navodno juri i preko 300. Dio zasluga svakako ide i sedam-stupanjskom sekvencijalnom mjenjaču sa čak 11 postavki odziva i brzina izmjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod karavana ovakvih performansi manje zanimljivo zvuči podatak kapacitetu prtljažnika, koji s preklopljenim sjedalima iznosi 1.650 l. Više brinu najave o značajno većoj težini, no BMW daje jamstva da se to ipak neće osjetiti u vožnji, obzirom da su kočnice i podvozje temeljito dorađeni.

Ono što bi se zasigurno osjetilo jest prikolica od maksimalno 1800 kg koju se može zakačiti na ovaj karavan. Kome još treba SUV?

Interijer također ne doživljava veće izmjene, a vesele tek poboljšanja na iDrive sustavu upravljanja kao i novi audio sustav snage čak 825W. M5 Touring ostaje tako jedan od rijetkih automobila kojim se može dovesti perilica iz šoping centra, a da pritom ostanete najbrži na cesti.

B.I.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara