Britanska djeca misle da je "Dan D" okupacija Novog Zelanda

Britanska djeca misle da je "Dan D" okupacija Novog Zelanda
Slavna nacistička invazija na Novi Zeland koju su osmislili Tony Blair i Denzel Washington, nezaboravan dan iz 1066. godine, tako neka britanska djeca, koja ne poznaju svjetsku povijest 20. stoljeća, vide "Dan D" uoči njegove 60 obljetnice koja će biti obilježena 6. lipnja.

U istraživanju je sudjelovalo 1.309 britanskih učenika u dobi između 10 i 14 godina i samo je 28 posto točno odgovorilo što je "Dan D", dok ih je 32 posto znalo reći gdje se i kada to dogodilo.

Ovo je istraživanje dalo poražavajuće rezultate povjesničarima i veteranima koji će se ponovno okupiti radi svečanosti obilježavanja savezničkog iskrcavanja u Normandiji koje je prethodilo porazu nacističke Njemačke.

Na pitanje gdje se dogodio "Dan D" neki su učenici odgovarali da je to bilo na Novom Zelandu, u Njemačkoj ili u engleskim obalnim gradovima Skegness i Portsmouth.

Datumi, koje su učenici odgovarali upitani kada se to dogodilo, kretali su se od 1066. godine (bitka kod Hastingsa za vrijeme normanskog osvajanja Engleske) do 1776. godine (Deklaracija o neovinosti) ili 1899 godine (burski rat).

Većinu su zbunjivali glavni sudionici "Dana D", pa su to, prema odgovorima nekih učenika - sadašnji britanski premijer Tony Blair ili bivša premijerka Margaret Thatcher. Samo je 39 posto ispitanika točno odgovorilo imenovavši Winstona Churchilla.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što s tiče sudionika s američke strane samo je 38 posto točno odgovorilo - Franklin Delano Roosevelt. Pogrešni odgovori uključivali su sadašnjeg američkog predsjednika Georgea W. Busha, "oca Georgea Busha", Georgea Washingtona pa čak i hollywoodsku zvijezdu Denzela Washingtona.

No ipak ima nade. Jedan je učitelj otkrio učenika koji je bez greške riješio test. "Kada sm ga upitao kako zna materijal koji nismo radili u školi rekao mi je da ga pokupio s računalne igrice "Dan D", kazao je učitelj.

Stručnjaci smatraju da je ovakvo neznanje britanskih učenika uzrokovano novim trendom u obrazovanju u kojem se odustalo od učenja "datuma i bitaka" u podučavanju povijesti.

No, iako nisu znali "datume i bitke" učenici su pokazali zavidnu fasciniranost zlikovcima u povijesti. Čak 71 posto točno je identificiralo Adolfa Hitlera kao nacističkog vođu.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara