"Brokeback Mountain" u Utahu kao "Latinica" na HRT-u

"Brokeback Mountain" u Utahu kao "Latinica" na HRT-u

MALO KOJI film je izazvao tolike hvalospjeve među američkom kritikom kao "Brokeback Mountain", epska melodrama Anga Leeja kojoj mnogi predviđaju veliku žetvu "Oscara".

Slične reakcije je izazvao i među liberalnim komentatorima koji ga nazivaju epohalnim događajem zbog eksplicitnog prikaza zabranjene ljubavi dvojice kauboja, odnosno razbijanja konzervativnih tabua.

Pozitivnom publicitetu filma su pridonijeli i podaci o box-office rezultatima koji pokazuju daleko veći prihod u kinima nego što je bilo pretpostavljeno, iako je distribucija ograničena na art-kina, odnosno gradove kao San Francisco i New York, gdje je publika zbog liberalnih stavova tolerantnija prema takvim sadržajima.

No, u tzv. "Preletnoj zemlji" - ruralnim i konzervativnim državama koje ispunjavaju prostor između liberalnih metropola na Zapadnoj i Istočnoj obali, i gdje će ga noga prosječnog američkog liberala rijetko kada stupiti - oduševljenje za "Brokeback Mountain" je iz razumljivih razloga daleko manje.

Najbolji primjer za to je planinska država Utah, kojom dominira Mormonska crkva. Jedino kino gdje je "Brokeback Mountain" trebao ići u redovnu distribuciju je Megaplex u Sandyju, predgrađu Salt Lake Cityja. Megaplex je, inače, u vlasništvu Larryja Millera, uglednog lokalnog biznismena i dobrotvora, javnosti poznatog kao vlasnika košarkaškog tima "Utah Jazz".

"Brokeback Mountain" je svoju premijeru trebao imati u petak, ali je prema navodima producentske tvrtke Focus Features, nekoliko sati prije tog događaja vlasnik kina izjavio kako film ipak neće biti prikazan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kino se na svojim web-stranicama ispričalo posjetiteljima, ne navodeći razloge za skidanje filma s repertoara.

Ta je odluka prilično obradovala Gayle Ruzicku, predsjednicu ultrakonzervativne organizacije Utah Eagle Forum. Prema njenim riječima "ona predstavlja sjajan primjer za mlade ljude koji će možda shvatiti da s tim filmom ipak nešto nije u redu".

S druge strane je Mike Thompson, izvršni direktor Equality Utah, organizacije za prava homoseksualaca, odluku da se gledateljima u Utahu spriječi uživanje u "predivnom" film kao "Brokeback Mountain" nazvao "sramotnom".

Gledatelji u dotičnom kinu će, s druge strane, imati prilike uživati u "Grandmas Boy" - komediji o bakicama koje konzumiraju marihuanu - te "Hostelu" - kontroverznom horor-filmu o mučenju zalutalih turista u Slovačkoj.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara