Chrysler Pacifica – najsigurniji Chrysler

Chrysler Pacifica – najsigurniji Chrysler

AMERIČKI pandan EuroNCAP-u kad je u pitanju sigurnost je NHTSA. Prema njihovim testiranjima Chryslerova model Pacifica spada u red najsigurnijih vozila na američkom tlu.

Punim imenom National Highway Traffic Safety Administration je prije nekoliko dana i službeno objavio rezultate testiranja pasivne i aktivne sigurnosti najnovije uzdanice Chryslera, modela Pacifica.

Pet osvojenih zvjezdica potvrđuje da je Pacifica prošla izvrsno. Odlične ocjene dobivene na testu frontalnog i bočnog udarca svrstavaju model u sam vrh kad je u pitanju zaštita ljudskih života. Kako je riječ o obiteljskom vozilu, točnije derivatu monovolumena i karavana, Pacifica ima odličnu startnu poziciju u borbi za naklonost širih masa, pa čak i da postane američki bestseler.

Bilo da se radi o NHTSA ili EuroNCAP-u, osvojiti maksimalnih pet zvjezdica nije mačji kašalj. Danas nije dovoljno za bazu uzeti veliki model, nakrcati ga zračnim jastucima i reći da je riječ o tvrđavi na kotačima. Stoga su u Chrysleru novi model od samih početaka razvijali s ciljem da razviju iznimno sigurno obiteljsko vozilo, ali i stvorili novi imidž.

Model je razvijen uz pomoć najmodernije kompjuterske tehnologije, što će reći da je nosiva konstrukcija optimizirana na čvrstoću u skladu sa standardima. Svaki vitalni dio vozila podvrgnut je testiranjima sličnim crash testu. Bolje rečeno, sve komponente su projektirane tako da se prilikom sudara energija apsorbira u što većoj mjeri što dalje od putnika i tako poništi djelovanje udarnih sila.
Cjelokupni projekt razvoja novog modela nosio je kodno ime "Protector" (zaštitnik), što dovoljno govori o ozbiljnosti pristupa zaštiti putnika. Pogon na sve kotače, visok stupanj upravljivosti, idealan položaj za upravljačem i ergonomski oblikovane vozačke kontrole samo su neki od faktori koji bitno utječu na sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko ipak dođe do sudara, Pacifica će svojim putnicima pružiti iznimnu zaštitu. Recimo samo da se serijski ugrađuju bočne zračne zavjese koje se protežu duž sva tri reda sjedala. Naravno, prednji zračni jastuci sa djelovanjem u više faza dolaze serijski, baš kao i zračni jastuk za zaštitu koljena.

Iako se zasad još ne provode takva testiranja, u Chrysleru su model podvrgnuli tzv. "pole testu". Riječ je o testu u kojem se vozilo podvrgava udarcu u manju, ali opasnu prepreku, kao što je stup gradske rasvjete. Naime udarac u takvu prepreku je specifičan, jer je velika sila koncentrirana na manju površinu, što joj daje veću prodornost. 

Kako je riječ o modelu namijenjenom američkom tržištu, Chryslerov rezultat neće naići na veliki odjek u Europi. Međutim, interesantno je da ova u Europi zastupljena marka radi na stvaranju imidža proizvođača čiji modeli su sigurni, pa će valjda novi Neon, Sebring i ostatak game biti osjetno bolji sa stanovišta sigurnosti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara