Crno vino zaslužno za "francuski paradoks"

Crno vino zaslužno za "francuski paradoks"
BROJNIM se istraživanjima želi pobliže objasniti malobrojnost srčanih bolesti kod Francuza, što se u stručnim krugova obično naziva "francuskim paradoksom"!

U nekim dijelovima Francuske, osobito u Bordeau, te u Japanu, gdje je uobičajeno umjereno konzumiranje crnih (crvenih) vina, zapažena je vrlo niska razina smrtnosti od srčanih bolesti. S druge strane, Amerikanci, Škoti i Englezi, koji jedu manje masnu hranu od Francuza, ali ne piju crno vino, znatno više obolijevaju od srčanih bolesti. Kako objasniti "francuski paradoks"?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neki istraživači, objašnjava M. Zoričić u Gospodarskom listu, bitnu ulogu pripisuju etanolu (etilnom alkoholu) crnog vina. Naime, etanol štiti od procesa začepljenja krvnih žila, a djelotvoran je i u prevenciji zgrušavanja krvi. Na kraju se zaključuje da je za dulji i zdraviji život, uz svaki obrok, dobro popiti čašu crnog vina. Hoćemo li na taj način i mi u Hrvatskoj, poput Japanaca, postati dijelom "francuskog paradoksa"?

"Obrok bez čaše vina isto je kao i dan bez sunca", kaže francuska poslovica, no opasno je ako se s tom vrstom "sunčanja" nastavi i dugo, dugo u noć!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara