Frankfurt International Motor Show: "Cars Pure fascination"

Frankfurt International Motor Show: "Cars Pure fascination"

JUBILARNO 60. izdanje salona automobila u Frankfurtu donosi pregršt zanimljivosti. Pravi vatromet atraktivnih noviteta osigurao je Frankfurtu status najznačajnijeg automobilističkog događaja godine. 125 svjetskih, 13 europskih i 35 njemačkih premijera na 215.000 četvornih metara izložbenog prostora je najkraći opis onoga što će se događati sljedećih tjedan dana.

>> Središnja tema: Frankfurt Auto Show 2003

Na salonu gostuje oko 1.000 izlagača iz čak 42 države. Za razliku od nekih drugih salona, frankfurtski nije strogo ograničen na automobile.

Tako će posjetitelji moći razgledati mnoge atraktivne izloške iz domene motociklizma i gospodarskog prijevoza. Također, značajan udio imaju poznate tunerske kuće, te proizvođači auto-dijelova i prateće opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Frankfurt spada u grupu najposjećenijih sajmova, ove godine se očekuje oko 850.000 posjetitelje, čime se može svrstati uz bok Parizu i Tokiju, tradicionalno najvažnijim svjetskim manifestacijama. Više od 10.000 akreditiranih novinara imati će pregršt posla, jer je uz neviđeni broj premijera, organizator pripremio svu silu pratećih događaja. Svakodnevne test-vožnje, go-kart utrke i škola sigurne vožnje su tek mali djelić bogatog programa. 

Za protuvrijednost od petnaestak eura, koliko stoji dnevna karta, posjetitelji će moći vidjeti najnovija dostignuća u svim segmentima. Već sada s sigurnošću možemo konstatirati da je najatraktivniji novitet ovogodišnjeg salona Mercedes-Benz SLR, ultimativni roadster. Iako većini nedostižan, SLR budi zanimanje među svima, bez obzira na godine, spol i naciju. Najkompletniji i najatraktivniji Mercedes dostupan je po cijeni od 400.000 eura. U ovoj klasi značajan novitet izlaže i Porsche. Riječ je o kabriolet izvedbi modela 911 Turbo, koji uz vrhunske performanse nudi užitak vožnje bez krova. Kad smo se već dohvatili skupih automobila, recimo da Volkswagen predstavlja produženu izvedbu Phaetona, koji polako, ali sigurno ulazi u društvo najboljih. BMW se odlično pripremio, uz nekoliko motornih izvedbi serije 5 i Z4 2.2i, po prvi puta ćemo moći vidjeti revival klase 6. Nakon više od deset godine bavarski div vraća na scenu svoju uzdanicu u segmentu luksuznih coupea.  

Što se pak tiče ostalih novosti, svakako treba spomenuti petu generaciju Golfa. U svakom slučaju riječ je o najvažnijem novitetu godine, koji bi Golfu trebao vratiti staru slavu. To mu neće biti lako, jer uz već etablirane rivale, na tržište stiže nova Opel Astra. S obzirom na popularnost, koju monovolumeni imaju u Zapadnoj Europi, ne bi nas začudilo da Fordov C-Max izazove neviđeni interes. Tu je i Seatov koncept Altea, koji će sasvim sigurno u vrlo kratkom periodu krenuti u serijsku proizvodnju.

Slogan ovogodišnje manifestacije je The Fascination of the Car, što dovoljno govori o onomu što nam Nijemci spremaju za rujan. Sudeći po brojnim novitetima, može se zaključiti da nam predstoji vruća jesen.

I za kraj, recimo da salon svoja vrata otvara 12. rujna u 9 sati, te da je svaki dan otvoren do 19 sati. Cijena karata je popularna i kreće se od 5 eura za invalide, pa sve do 15 eura, koliko stoji karta za posjete vikendom. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara