GTC concept - Opelov novi smjer

GTC concept - Opelov novi smjer

SVJETSKA premijera konceptnog vozila na 77. ženevskom sajmu trebala bi dati uvid u novi dizejnerski smjer tvrtke iz Rüsselsheima.

"Konceptni GTC značajno ukazuje na novo dizajnersko poglavlje u Opelovom identitetu", kaže Bryan Nesbitt, izvršni direktor dizajnerskog odjela GM-a Europe. I dok se mnogi nadaju da će GTC biti svojevrsni nasljednik Calibre, Opel ne daje nade da bi GTC mogao doživjeti serijsku prozvodnju. GTC će tako ostati uzor za buduće Opelove modele prije svega u dizajnerskom smislu na isti naèin kao što je to bio Speedster sada već davne 1999.

Dojmljiv prednji dio naglašen je trapezoidnom rešetkom s prepoznatljivom Opelovom maskom i logom izvedenim u poliranom aluminiju. Središnji aluminijski otvori za zrak s prednjim LED svjetlima djeluju pomalo nabijeno, ali sklad nije narušen.

Stražnji kraj neodoljivo vuče na Astru, a izdvaja se tek masivni branik sa trokutastim otvorom za ispuh.

Ovaj futuristički coupe pogoni V6 turbo benzinski motor od 2,8 litara s 220 kW/300 KS i 400Nm okretnog momenta dostupnih već od 1850 okretaja u minuti. Dovoljno za sprint do stotke od svega 6s i maksimalnu brzinu od 250km/h, naravno elektronièki ogrančenu.Mjenjač je šest brzinski ručni, pogon integralni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše nas vesele dorade podvozja. GTC je opremljen sustavom koji osigurava prijenos snage prema stražnjim kotačima neposredno prije proklizavanja što daje osjećaj vožnje sličan vozilima sa stražnjim pogonom.

Elektronički kontroliran diferencijal na stražnjoj osovini zatvaranjem pruža dodatnu stabilnost optimalnom okretnog momenta na stražnje kotače. Nadalje, ne sjećamo se da je ijedan Opel bio ikad opremljen ovako naprednim ovjesom.

U prilog stabilnosti svakako ide i veliki međuosovinski razmak od čak 2.627mm kao i 20 colni naplaci s gumama 245/40.  Nije zanemariv ni izuzetno nizak koeficijent otpora zraka od samo 0.5 što će svakako utjecati na smanjenje potrošnje.

Iako Opel najavljuje GTC kao smjernicu prvenstveno u dizajnerskom smislu, toplo se nadamo da će tako biti i u tehničkom pogledu.

B.I.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara