"Hitna služba" pridonosi padu zanimanja za zvanje medicinske sestre

"Hitna služba" pridonosi padu zanimanja za zvanje medicinske sestre
TELEVIZIJSKA serija "Hitna služba" jedan je od uzroka nedovoljnog broja medicinskih sestara u svijetu, tvrdi američka udruga medicinskih sestara koja želi uvjeriti autore serije da "realnije" prikažu to zvanje.

Serija odašilje "potpuno krivu poruku, prikazujući medicinske sestre kao nevažne djelatnice koje služe liječnicima", kaže u nedavnom priopćenju Sandy Summers, direktorica Centra za promicanje zvanja medicinskih sestara sa sjedištem u Baltimoreu (Maryland, na istoku SAD-a).

"Hitnu službu" ili "Emergency Room", koja je u SAD-u poznatija pod kraticom ER, prikazuje američka televizijska postaja NBC, a postigla je golem uspjeh diljem svijeta.

U seriji se "često prikazuju liječnici kako čine važne stvari koje u stvarnom životu obavljaju sestre, kao što je defibrilacija srca, trijaža i edukacija bolesnika", dodaje gospođa Summers, "dok anonimne bolničarke služe za ukras."
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njezinu mišljenju, serija nudi "sofisticiraniju inačicu mita o sluškinji", koji potvrđuje rašireno mišljenje o odnosima između liječnika i sestara.

Serija je pridonijela "nedovoljnom broju medicinskih sestara, što ugrožava živote diljem svijeta", tvrdi se u priopćenju.

Centar je poslao pismo producentima "Hitne službe" i čelnicima NBC-a u kojemu traži da se to ispravi i poziva bolničarke iz čitavog svijeta da ga podupru u njegovim nastojanjima.

"Mislimo da bi u snimanju serije trebale sudjelovati i bolničarke koje bi nadzirale scenarij kako bi se izbjegla još veća šteta", kaže gospođa Summers.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara