Izložba "čokoloda, kava, čaj" prikazuje kako su bogati pili tople napitke

AKO MISLITE da je dupla kava s mlijekom koju si priuštite svako jutro luksuz, varate se. Nova izložba u New Yorku predstavlja prave primjerke bogatstva u ispijanju toplih napitaka srebrne i porculanske šalice iz kojih su se pile vruća čokolada, kava i čaj, rezervirane isključivo za višu klasu.

Izložba "Čokolada, kava, čaj" otvorena je ovih dana u jednoj od galerija muzeja Metropolitan i trajat će do 11. srpnja.

Izloženo je nekoliko desetaka predmeta iz razdoblja između 17. i 20. stoljeća.

"Dolazak ta tri napitka u Europu početkom 17. stoljeća imao je jak utjecaj na svakodnevni život i običaje, a promjene je pratila i dekorativna umjetnost", rekao je Ian Wardropper, čelnik Odjela za europsku skulpturu i dekorativnu umjetnost u Metu.

"Napici su imali jednako važnu ulogu u razmjeni ideja kao i u razmjeni novih stilova u dekoraciji", dodao je Wardropper.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izložba počinje s čokoladom, koja je otkrivena u srednjoj Americi, gdje je bila namijenjena samo bogatima. U Europu je došla preko Španjolske u 16. stoljeću, a do kraja 17. stoljeća za čokoladu su se već izrađivali posebni vrčevi.

Oni koji su si to mogli priuštiti stavljali bi komadiće čokolade u vrč i prelijevali je vrućom vodom. Posebnim štapićem koji se provlačio kroz poklopac čokolada se miješala.

Izložene su neke od tih posuda kao i bogato ukrašene čaše iz kojih se vruća čokolada pila.

Portugalci su prvi Europljani koji su početkom 16. stoljeća na putu u Kinu otkrili čaj, kojeg su u Europu donijeli još Nizozemci i Englezi. Popularnost čaja je do 18. stoljeća toliko narasla da se brzo pojavio veliki broj popratne opreme za njegovo ispijanje - posude za čuvanje čaja, posude za šećer, žličice te posebni stolovi s ladicama za različite vrste čaja.

Među ostalim na izložbi je uvršten čajni set sa delikatnim rezbarijama te srebrni čajnik Simona Pantina koji je dugo bio u vlasništvu engleske kraljevske obitelji.

Kava je u Europu došla s Bliskog istoka početkom 17. stoljeća, a petstotinjak godina kasnije kavane su već postale uobičajena mjesta za okupljanje. Kava je imala posebnu vrst vrča, koji je obično bio u obliku tuljca i imao je spremnike za mlijeko i šećer.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara