J. K. Rowling priznaje da je plakala "ubijajući" lik iz 5. Pottera

J. K. Rowling priznaje da je plakala "ubijajući" lik iz 5. Pottera

BRITANSKA spisateljica Joanne Kathleen Rowling, autorica sage o Harryju Potteru, priznala je da je bila dirnuta do suza pišući odlomak o smrti jednog od ključnih likova iz petog sveska "Harry Potter i red feniksa", koji iz tiska izlazi u subotu.

U razgovoru za televizijsku postaju BBC, 37-godišnja J.K. Rowling priča kako ju je suprug Neil Murray našao uplakanu kad je dovršila opis smrti lika čiji identitet, jasno, nije otkrila.

"Ponovno sam napisala isti odlomak i ovaj put je lik zauvijek bio mrtav", sjeća se spisateljica.

"Ušla sam u kuhinju plačući, a Neil me zapitao: Što ti je? Rekla sam mu da sam upravo ubila jedan lik. Neil ne zna tko je taj lik."

Muž joj je tada, kako sama kaže, odgovorio: "Onda nemoj to učiniti." Rekla sam mu: Ali to nije tako jednostavno. U knjigama za djecu moraš ubijati bez milosti."

U razgovoru za emisiju "Newsnight" na postaji BBC-2 J. K. Rowling pobija tvrdnju da joj je nedostajalo nadahnuće za pisanje "Reda Feniksa" za koji joj je trebalo tri godine, dok joj je za četiri prva sveska trebalo po godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednom za svagda otvoreno kažem da nisam premašila rok (za predaju rukopisa), budući da roka nije ni bilo", tvrdi ona. "Jednostavno sam napisala četvrt milijuna riječi!"

Mlada žena ipak priznaje da se "krvavo znojila" nad zadnjim dijelom sage, "knjižurinom" od 766 stranica (u engleskoj inačici), što je za dobru trećinu više od prethodnog.

Autorica također s mješovitim osjećajima govori o razdoblju nakon Harryja Pottera, kad završi zadnji, sedmi svezak koliko ih je obećala napisati.

"Bit će jako teško napustiti sve to", priznaje Rowling. "Bit ću sretna da zaključim ovo razdoblje, jer neke popratne teškoće i nisu tako zabavne".

"No istodobno se plašim ostaviti Harryja jer sam tako dugo i tako naporno radila na njemu i nadam se da će to ostati najburniji dio moga života... Kad bude gotov, mislim da će u mom životu ostati golema praznina."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara