Janet, kasniš 400 godina s "golotinjom"

Janet, kasniš 400 godina s "golotinjom"

JE LI današnja "napredna zapadna civilizacija" zaista napredna ili samo zaluđena političkom korektnošću? Odgovor bi mogao dati podatak da je pokazivanje ženskih grudiju u javnosti, što je u slučaju Janet Jackson sablaznilo konzervativnu Ameriku, prije čak 400 godina bilo sasvim prihvatljivo, pa čak i poželjno.

Kako javlja Discovery.com, žene 17. stoljeća, od prostitutki do kraljica, često su izlazile u javnost s jednom ili obje obnažene dojke, barem ako je suditi prema istraživanjima mode, portreta i tisuća drvoreza iz tog vremena.

Rezultati istraživanja pokazuju kako je u 17. stoljeću javno obnaživanje ženskih grudiju u Engleskoj i Nizozemskoj bilo puno prihvatljivije nego što je to u većini zemalja današnjice, pa čak i onima koji se diče velikim demokratskim slobodama.

Podsjećamo, na polufinalu američkog sportskog spektakla Superbowl pjevačica Janet Jackson je, uz malu pomoć Justina Timberlakea, pred milijunima gledatelja razotkrila dojku.

Tih nekoliko sekundi "golotinje" imalo je, pod pritiskom američkih konzervativnih krugova bliskih aktualnoj vlasti, nevjerojatan učinak na američku TV i filmsku produkciju - popularne serije i filmovi su cenzurirane i rezane zbog dotad posve uobičajenih scena.

Drvorezi s urezanim slikama i baladama u 17. su stoljeću bili ono što su TV i filmovi, odnosno pop kultura danas. Drvorezi su se kupovali na sajmovima i ulicama za relativno male novce, a povjesničari ih danas proučavaju kako bi stekli što bolji uvid u tadašnji način funkcioniranja društva.

Profesorica povijesti na Sveučilištu Warwick, Angela McShane Jones, proučavala je takve drvoreze i uočila da su se, u velikom broju slučajeva, žene prikazivale obnaženih grudiju.

U razgovoru za Discovery.com, Jones je otkrila kako takve ilustracije vrlo dobro ocrtavaju tadašnju modu - žene su nosile vrlo dekoltirane haljine, toliko dekoltirane da su iz njih nerijetko izvirivale gole grudi.

I dok danas zapjenjeni konzervativci cenzuriraju TV serije i filmove zbog jedne obnažene dojke, tvrdeći kako takvi prizori kvare djecu, prije 400-tinjak godina obnažene grudi uopće nisu bile znak vulgarnosti, nego baš suprotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokazivanje golih grudiju označavalo je klasičnu, mladoliku ljepotu žene - poput Boticcelijeve Venere koja izranja iz morske pjene. Bio je to dokaz ženske vrline, mladosti i ljepote. Žene iz viših slojeva društva čuvale su mladoliki izgled svojih grudiju dajući svoju djecu na dojenje plaćenim dojiljama." - pojasnila je prof. Jones.

Da cijela priča bude još zanimljivija, valja napomenuti što se dogodilo kad se neki nadobudni puritanac usudio prigovoriti tadašnjoj modi obnaživanja grudiju, koju je prihvatila i sama britanska kraljica Mary II, kao i Henrietta Maria, žena kralja Charlesa I.

Kad je Henrietta Maria 1633. nastupila u dvorskoj predstavi obnaženih grudiju, puritanski pravnik William Prynne prigovorio je takvoj modi, napisavši kako su takve "ženske glumice obične kurve".

Tadašnja britanska vlast odgovorila je puritancu tako da mu je dala odrezati jedno uho.

Moda golih grudiju u nekoliko se navrata ponovila tokom povijest (u 18. i 19. stoljeću), da bi nakon toga gole ženske grudi poprimile gotovo isključivo seksualnu konotaciju.

No, prof. Jones ne isključuje mogućnost povratka aseksualnog društvenog prihvaćanja golih grudiju.

"Mislim da se neki dijelovi tijela seksualiziraju odnosno deseksualiziraju zbog velikog broja razloga. Ženske su grudi postale dio tijela koji je danas u potpunosti seksualan, ali to bi se ponovo moglo promijeniti." - zaključuje prof. Jones.

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara