Japanci roditeljstvo vježbaju na bebama-robotima

Japanci roditeljstvo vježbaju na bebama-robotima

Tekst: A.A.
Foto: AFP

MIČE nogama kad joj zatreseš zvečku, hihoće se, plačljiva je i osjetljiva ako je previše škakljaš - sve to može beba-robot koju su programirali Japanci i nazvali je Yotaro.

Blistavo modrih očiju i prevelikih obraza beba-robot ne izgleda baš zemljaski, no japanski inženjeri se nadaju da će pomoći mladima da shvate draž roditeljstva i potaknuti ih na reprodukciju. Upravo je to ono što treba Japanu koji se suočava s demografskom krizom.

"Yotaro je robot s kojim je moguće ostvariti fizički kontakt i razviti slične osjećaje kao i s pravom bebom, a mladi ljudi pomoću njega mogu svladati roditeljske vještine", objašnjava Hiroki Kunimura s japanskog sveučilišta za robotiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Yotaro mijenja izraze lica, simulira šmrcanje, miče rukama i nogama. Mijenja raspoloženja prema tome koliko ga se često mazi, što bilježe senzori u njegovu tijelu, gdje je također smješten i projektor koji mu osvjetljava lice, a spojen je na kompjuter koji simulira plakanje, kihanje, spavanje i smijanje kroz sitne zvučnike.

"Odlučili smo napraviti novorođenče koje još ne zna govoriti zbog toga što su osjećaji koje stvaramo prema bebama uvijek i svugdje isti za sve. Također je interakcija puno jednostavnija no što bi bila u slučaju da beba-robot već govori", kaže Kunimura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara