Kineska auto-invazija

Kineska auto-invazija

KINESKO osvajanje auto-svijeta ulazi u finalnu fazu. Višemjesečna nagađanja su se obistinila- uskoro će svanuti dan kad će Amerikanac moći kupiti kineski automobil. Chery A520 je prvi model koji udovoljava američkim standardima.

Ovih dana Chery je lansirao novi model, što i nije neka velika vijest. Međutim, isti model, doduše modificiran, biti će prvi kineski model dostupan na američkom tržištu. Istu vijest potvrdila je i tvrtka Visionary Vehicles, budući diler jeftinih kineskih automobila.

Za sada je tek poznato kako oznaka modela ima logičku utemeljenost. Naime, "A5" je ime modela, a brojka "20" označava motor. Radi se o četiri-cilindarskom benzinskom motoru zapremine dvije litre kojeg potpisuje austrijska kompanija AVL.

Automobil koristi platformu posljednje generacije Seata Toledo. Dizajn potpisuje još jedno renomirano ime, talijanski Bertone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki zastupnik je više nego optimističan glede Chery-eve budućnosti na američkom tlu. Smatra kako bi kineski adut trebao konkurirati rivalima s pedigreom poput Audija A4 i BMW 330i. Što se pak tiče cijene, ona je više nego konkurentna s najavljenim iznosom od 19.000 USD.

Dojma smo da  jedna od dvije prethodne konstatacije definitivno ne drži vodu. Razlog je vrlo jednostavan, protiv Audija i BMW-a ne može se ići cijenom, pogotovo ne u SAD-u.

Kako god bilo Kinezi su na obalama SAD-a i spremni za invaziju. Izvidnica je ispitala teren dolaskom u samo srce američke auto-industrije - Detroit gdje se ovih dana održava najveći salon automobila na kontinentu. Interes posketitelja i zabrinutost američkih šefova govore dovoljno sami za sebe

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara