Mjuzikl "Chicago" veliki favorit za Oscare s 13 nominacija

Mjuzikl "Chicago" veliki favorit za Oscare s 13 nominacija
VELIK uspjeh filma "´Chicago", mjuzikla Roba Marshalla, omogućio mu je u utorak prednost u utrci za Oscara s 13 nominacija, čime je pretekao filmove "Gangs of New York" i "The Hours".

Ove nominacije prije same dodjele, koja će se održati 23. ožujka, omogućile su i glumici Meryl Streep, nominiranoj 13. put, da postigne apsolutni rekord u kategoriji glumica. Prijašnji rekord s dvanaest nominacija držala je Katharine Hepburn.

Film ´Chicago´, u kojem se govori o suparništvu dviju pjevačica u noćnim klubovima, te o ubojstvima i strastima dvadesetih godina, nominiran je u kategoriji najboljeg filma, ali i u kategorijama najbolje glumice (Renee Zellweger), najbolje sporedne glumice (Catherine Zeta-Jones i Queen Latifah), najboljeg sporednog glumca (John C. Reilly), najbolje pjesme, najbolje scenografije, najboljeg redatelja i u još pet kategorija.

No ´Chicago´ nije uspio izjednačiti rekord od 14 nominacija koji je postignut dva puta u povijesti Oscara i to za filmove ´Sve o Evi´ (1950.) i ´Titanic´ (1997.).

´Gangs of New York´ Martina Scorseseja, u kojem se govori o žestokim sukobima u 19. stoljeću između ´starosjedilaca´ - protestantskih Anglosaksonaca - i katoličkih imigranata koji su pobjegli od gladi u Irskoj, na drugom je mjestu s deset nominacija, a slijedi drama ´The Hours´ Stephena Daldryja, koja ih je dobila devet.

´Gangs of New York´ nominiran je u kategorijama najboljeg redatelja, najboljeg glumca (Daniel Day-Lewis), najbolje kostimografije, najboljeg zvuka i drugim.

´The Hours´, koji se temelji na životu britanske spisateljice Virginije Woolf i adaptacija je romana Michaela Cunninghama ´Sati´ (dobitnika Pulitzerove nagrade), nominiran je u kategoriji najboljeg filma, najboljeg redatelja, najbolje glumice (Nicole Kidman), najboljeg sporednog glumca (Ed Harris) i najbolje sporedne glumice (Julianne Moore), između ostalog.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova tri filma bila su i favoriti, a ´Chicago´ i ´The Hours´ već su bili veliki dobitnici na dodjeli Zlatnih globusa 19. siječnja.

Kao i prošle godine, Nicole Kidman i Renee Zellweger natjecat će se za Oscara za najbolju glumicu, no ovog puta za uloge u filmovima ´The Hours´ odnosno ´Chicago´. U toj kategoriji nominirane su još i Diane Lane (´Nevjerna´), Julianne Moore (´Far from Heaven´) i Salma Hayek (´Frida´).

U kategoriji najboljeg glumca Jack Nicholson, koji je dobio svoju 12. nominaciju, natjecat će se s Danielom Day-Lewisom (´Gangs of New York´), Michaelom Caineom (´The Quiet American´), Nicolasom Cageom (´Adaptation´) i Adrienom Brodyjem (´Pijanist´).

´Pijanist´ francuskog redatelja poljskog podrijetla Romana Polanskog, koji govori o židovskom pijanistu tijekom nacističke okupacije Poljske i koji je već nagrađen Zlatnom palmom na međunarodnom festivalu u Cannesu, u utorak je dobio sedam nominacija.

Slijedi ´Frida´ (šest nominacija, od čega jedna u kategoriji najbolje glumice za Salmu Hayek) i ´Gospodar prstenova: Dvije kule´ (šest nominacija, uključujući onu za najbolji film).

Nominacije za Oscara uspjele su utješiti španjolskog redatelja Pedra Almodovara čiji film ´Pričaj s njom´ nije bio odabran kao španjolski predstavnik za nagradu. Njegov film ipak je nominiran u kategoriji najboljeg redatelja, što se vrlo iznimno događa stranim filmovima, te za najbolji originalni scenarij.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara