Novinarska projekcija filma Antuna Vrdoljaka "Duga mračna noć"

Novinarska projekcija filma Antuna Vrdoljaka "Duga mračna noć"
DUGOOČEKIVANI film Antuna Vrdoljaka "Duga mračna noć" danas je premijerno za novinare prikazan u Cinestaru u Zagrebu nakon nešto više od tri godine snimanja.

"Meni je ovo sigurno najdraži film jer je prvi film koji sam radio bez ikakva kompromisa, u kojemu mi nitko nije mogao reći ovo ne može, ovo može", izjavio je Antun Vrdoljak na konferenciji za novinare nakon projekcije.

Rekao je da je sada prvi put u životu radio film onako kako ga je osjećao, pa se dogodilo da se "raspjevao", otišao u širinu od 13 nastavaka serije po 50 minuta i tu izgubio konzistenciju filma, pa "film pati od toga da su neke scene naglo rezane". Zbog toga se ispričao glumcima te dodao da će gledatelji moći u seriji vidjeti mnoštvo "čudesnih uloga" koje u filmu nije mogao zadržati.

Glavni glumac Goran Višnjić, koji u filmu glumi Ivu, izjavio je kako je jako zadovoljan svojom ulogom te da je film vrlo emotivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mustafa Nadarević, koji glumi negativca Španca, rekao je da je film izvanredan i da ga je Vrdoljak, od vjerojatno 10 sati materijala, uspio sažeti na tri sata i ispričati priču o patnji na našem području.

Radnja filma i televizijske serije događa se od godine 1940. do 1952. U središtu priče je Iva, slavonski student koji se vraća u Drugome svjetskom ratu u rodno selo izbjegavajući uhićenje jer je pomagao prijatelju Židovu. U njegovu selu u to se doba međusobno obračunavaju folksdojčeri - jedni prihvaćaju nacizam, a drugi mu se suprostavljaju i osnivaju antifašistički odred "Ernest Thellman" po svojemu političkom uzoru koji je u nacističkom zatvoru (riječ je o istinitom povijesnom događaju), te zbog toga teško stradavaju. Ratne okolnosti razdvajaju Ivu i njegova najboljeg prijatelja Matu - Iva odlazi u partizane, a Mata u ustaše. Proživljavaju teška ratna stradanja, a svršetak rata ne donosi ni njima ni njihovoj domovini rješenje problema i međuljudskih odnosa.

Film "Duga mračna noć" proizveli su Mediteran film i Hrvatska radiotelevizija te koproducent Jadran film. Osim Višnjića i Nadarevića, glavne uloge tumače Katarina Bistrović-Darvaš (Vera), Ivo Gregurević (Major), Goran Navojec (Mata), Tarik Filipović (Joka), Boris Dvornik (Luka), Žarko Potočnjak (Alojz), Goran Grgić (Franz) i drugi.

Zagrebača publika "Dugu mračnu noć" moći će pogledati od četvrtka, 11. ožujka, najavio je Vrdoljak. No, dodao je, više se veseli TV-seriji jer misli da je bolja od filma, da je mnogo bogatija i da će sjajni glumci doći do punog izražaja.

Rekao je da je film odgovor na "užasna govorenja o hrvatskom glumištu da nemamo glumaca i da naši glumci ne znaju glumiti", što je, dodao je, "notorna laž". "Hrvatska ima veliko bogatstvo u svojim glumcima, a u filmu ih je nastupilo 107."
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara