Oprah se odrekla svog literarnog ljubimca

Oprah se odrekla svog literarnog ljubimca

OPRAH WINFREY, voditeljica najpopularnijeg američkog talk showa i jedna od najutjecajnijih osoba u svjetskoj industriji zabave, u svojoj današnjoj emisiji je povukla jedan za nju neuobičajen, ali prilično dramatičan potez - priznala je da u je u krivu te se ispričala svojim gledateljima.

Oprah Winfrey je postala predmetom kontroverze zahvaljujući odluci da gledateljima preko svog "Kluba knjige" preporuči "A Million Little Pieces", knjigu memoara Jamesa Freya u kojoj je opisana autorova borba s drogom, alkoholizmom te nasilnom, kriminalnom i zatvorskom prošlošću. S obzirom da Oprahinu vjernu publiku sačinjavaju desetine milijuna američkih domaćica, svaka takva preporuka garantira da će knjiga postati instant-bestseler te je Oprah s vremenom postala neosporni književni autoritet o čijoj milosti ovise i najuspješniji američki pisci.

Problem za Oprah je nastao kada je web-stranica Smoking Gun otkrila kako su mnogi događaji opisani u Freyovoj knjizi ništa drugo nego proizvod autorove mašte, odnosno da je ista knjiga više puta neuspješno nuđena izdavačima kao roman.

Na Freya se odmah sasulo drvlje i kamenje od skoro cijelog kulturnog i literarnog establishmenta u SAD koji su ga nazvali varalicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, iza njega je uporno stajala Oprah Winfrey, očito zabrinuta da bi priznanje da je i sama bila prevarenom mogla ugroziti njenu reputaciju najvišeg arbitra književne kvalitete u suvremenoj Americi. Nakon izbijanja skandala je Oprah u više intervjua i u službenim priopćenjima izražavala Freyu podršku.

Zato je mnoge iznenadila današnja emisija u kojoj je Oprah Winfrey izrazila kajanje što je branila Freya, jer je time dala pogrešan dojam da joj "istina nije važna".

U istoj emisiji je rekla kako je ona, isto kao "milijuni čitatelja", bila prevarena od strane Freya, te da joj zato s njim teško razgovarati. Ipak ga je pozvala da se direktno javi u emisiju i prizna da je pogriješio, što je Frey i učinio.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara