Recenzija na DVD-izdanje filma "Butch Cassidy i Sundance Kid": Vestern-prethodnici mita o Che Guevari

Recenzija na DVD-izdanje filma "Butch Cassidy i Sundance Kid": Vestern-prethodnici mita o Che Guevari

POVIJEST filma je prepuna primjera u kojima su enormnu popularnost stjecala ostvarenja koja su - barem po konvencionalnim kriterijima - daleko od statusa neupitnog klasika sedme umjetnosti. Jedan od njih je i "Butch Cassidy i Sundnace Kid", vestern-komedija iz 1969. godine koja danas uživa status jednog od najpopularnijih filmova svih vremena, a koja je odnedavno dostupna kao raskošno dvostruko DVD-izdanje u našim videotekama.

Temeljen na prvom originalnom filmskom scenariju Williama Goldmana, uglednog književnika koji će poslije postati glavni holivudski "doktor za scenarije", ovaj film opisuje život Roberta Leroya Parkera alias Butcha Cassidyja (Newman) i Henryja Longabaugha alias Sundance Kida (Redford) - dvojca koji je krajem 19. stoljeća vodio posljednju veliku razbojničku bandu na Divljem zapadu. Sve bolji sefovi, sve bolja mreža željezničkih i telegrafskih pruga, kao i sve bolje organizirani i opremljeni čuvari zakona Butcha uvjere kako je vrijeme klasičnog razbojništva prošlo te zajedno sa Sundanceom i njegovom djevojkom Ettom Place (Ross) napušta Divlji zapad kako bi razbojničku karijeru nastavio u Boliviji.

Usprkos tome što su nakon premijere kritičari sasjekli, "Butch Cassidy i Sundance Kid" je doživio ogroman uspjeh na kino-blagajnama. Razlog za to je samo djelomično u spretnoj režiji Georgea Roya Hilla, fotografiji Conrada Hilla ili prisutstvu dvije najveće glumačke ikone svog vremena. Ovaj film je postao legendom jer je "pogodio" senzibilitet tadašnje publike - pogotovo one mlađe koja je u sumrak anti-establishmentske revolucije 1960-ih u Butchu i Sundanceu kao protivnicima sustava oličenog u bankama i željeznici pronašla dio sebe, a njihov legendarni završetak u Boliviji je bio prilično sličan završetku jedne druge anti-establishmentske legende koja se upravo tih godina počinjala pretvarati u najveću ikonu druge polovice 20. stoljeća.

Možda upravo iz tih razloga "Butch Cassidy i Sundance Kid" na današnje generacije ne može isti učinak kao što je imao na njihove djedove i očeve, a gledateljima koje je odgodio MTV će smetati i razvučenost filma, pogotovo u završnici. Isto se može reći i za nimalo dojmljivu Katharine Ross koja je svojom glumom autentični povijesni lik učinila nalik holivudskoj izmišljotini. S druge strane se ne može poreći da film i pored svojih godina ima itekako šarma, odnosno da predstavlja jedan od najboljih kompromisa između "starog" Hollywooda (kojeg simboliziraju klasične panorame zapadnih krajolika) i modernizma oličenog i u dopadljivoj pop-glazbi Burta Bacharacha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DVD-izdanje filma na prvom disku sadrži dva audio-komentara, od kojih je prvi snimljen prije nekoliko godina, te u njemu govore režiser Hill, direktor fotografije Hall, tekstopisac pjesama Hall David i pridruženi producent Bob Crawford. Drugi je audio-komentar Williama Goldmana, pun detalja vezanih uz snimanje, ali i zanimljivih usporedbi o načinu kako je Hollywood filmove proizvodio nekad i danas.

Na drugom disku se nalazi cijela serija dokumentaraca i intervjua, dijelom snimljenih 1994. godine za 25. obljetnicu filma, a dijelom snimljenih ove godine. Od svih njih je najzanimljiviji 25-minutni prilog koji govori o stvarnom Butchu i Sundanceu te uspoređuje povijesne podatke s holivudskim tuamačenjem. Tu se nalazi i izbačena scena (za koju se izgubio tonski zapis) u kojoj Butch i Sundance u bolivijskom kinu vide nijemi film o svojoj navodnoj smrti.

uloge: Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross
režija: George Roy Hill
proizvodnja: 20th Century Fox, SAD, 1969.
trajanje: 110

OCJENA: 7/10 (vrlo dobar)

Dragan Antulov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara