Severina (ponovno) na filmu: Intimni zapis iz backstagea samo za najzaluđenije fanove

Severina (ponovno) na filmu: Intimni zapis iz backstagea samo za najzaluđenije fanove

Tekst: P.V.
Foto: ZagrebDox

PRVA projekcija bučno najavljivanog dokumentarca o Severini na ZagrebDoxu nije izazvala interes kakav se mogao očekivati. Za razliku od nekih drugih premijera koje su bile rasprodane danima unaprijed, ulaznica za "Kad se pretvorim u Severinu" mogla se još kupiti i prije same projekcije, a u dvorani je bilo i praznih mjesta. No, nije se moglo ni očekivati da će ovim dokumentarcem Severina nadmašiti gledanost svoje prve "filmske uspješnice".

Prisutna je bila i zvijezda večeri, koja je na ekranu, ali i izvan njega blistala svojim uobičajenim sjajem. No, nije to bilo od velike pomoći za film Darka Drinovca, koji je najlakše opisati kao 37 minuta gotovo pa ničega. Spašava ga tek činjenica što je njegova heroina vrlo zahvalan dramski subjekt, krajnje opuštena i spontana pred kamerama.

Brega se za nastup spremao uz bocu viskija

Drinovac prati Severinu na pripremama za koncert koji se u listopadu prošle godine održao u beogradskoj Areni, kao i za vrijeme samog koncerta. Film je bio najavljivan kao dotad neviđeni uvid u "pravu" Severinu, kao suprotnost medijske zvijezde koju smo navikli gledati na naslovnicama tračerskih časopisa. No, bio je to samo pucanj u prazno.

Dokumentarni zapis započinje Severininim dolaskom u Arenu i prvom probom, nastavlja se na veseloj večeri s Goranom Bregovićem, Rakom Marićem i šarolikim društvom koje je uz dobru kapljicu i prepričavanje anegdota iz estradnog života uživalo u jednom od elitnih beogradskih restorana, pa onda još malo pratimo probe pa Severinino opuštanje u hotelskoj sobi, šminkanje, isprobavanje garderobe i slične pripreme te na kraju i sam koncert.

Osim nekolicine dopadljivih scena (poput Bregovića koji se za gostovanje na koncertu u backstageu priprema "grleći" bocu viskija), malo je što u Drinovčevu dokumentarcu vrijedno spomena. Radi se o projektu kakvih smo već vidjeli na stotine u sklopu DVD dodataka na temu "kako se snimao film". Ili u ovom slučaju pripremao koncert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretvaranje u Severinu

Posebno je zanimljiv trenutak po kojem je dokumentarac i dobio naslov, a koji se dogodio za vrijeme prve Severinine probe u Areni. Dočekala ju je ekipa jedne srpske televizije, a na pitanje mogu li dobiti kratku izjavu, dobili su odgovor "evo, samo malo, da se pretvorim u Severinu". Trenutak je to u kojem popularna Seve nabacuje masku u kojoj ju je javnost navikla gledati, preko trenirke u kojoj je odrađivala probu navlači kaput, sređuje kosu, na glavu stavlja sunčane naočale...

Nije to jedini detalj filma iz kojeg se vidi koliko Severina pazi na svoj imidž. U pripremama za koncert ona vuče sve konce, niti jedna pojedinost joj ne promiče. Ne smiju se tako koristiti žuta ili narančasta svjetla u light showu jer joj pod takvim osvjetljenjem "noge izgledaju loše", ne sviđa joj se izgled pozornice koja će "ružno izgledati na snimkama", određuje kako će plesači biti odjeveni. Vladarica pozornice, u svakom pogledu.

Što je Sevki nakon nastupa šapnuo Tomica Petrović?

Dojam je da je koncert u beogradskoj Areni čak i za zvijezdu takvog formata koja je navikla na svakakve nastupe bio poseban događaj. Nije skrivala da je nervozna i uzbuđena, a u jednom je trenutku za vrijeme probe čak i pošteno "planula" kad nije sve teklo po planu, zbog čega se sutradan i ispričavala cijeloj ekipi. No, nastup je, sudeći prema reakcijama iz publike koje je kamera zabilježila, prošao i više nego uspješno. U prepunoj Areni publika je (u kojoj su dominirale curice do 16 ili 17 godina) pjevala uglas sa Sevkom za vrijeme cijelog nastupa.

Nakon uspješno odrađenog koncerta vidno emotivna Severina najprije se bacila u zagrljaj svom menadžeru Tomici Petroviću, ali što joj je on šapnuo na uho, nismo uspjeli čuti. U svlačionici ju je dočekao i njen dragi Slavko, ali voajerska je publika ostala uglavnom zakinuta i za razmjenu nježnosti između para, s obzirom na to da je u tom trenu Severina ipak zatražila malo privatnosti i istjerala kameru iz prostorije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara