Tomo Vrban umro nakon teške bolesti: "Izgubili smo divnog čovjeka"

Tomo Vrban umro nakon teške bolesti: "Izgubili smo divnog čovjeka"

Tekst: N.Š./ A.A.
Foto: Arhiva

NAKON borbe s karcinomom na mozgu umro je Tomo Vrban, jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih hrvatskih vizažista, doznajemo od bliskih prijatelja i rodbine. Imao je 32 godine.

Činilo se da je najgore prošlo

Iako se u posljednje vrijeme pričalo da je Tomo dobro reagirao na kemoterapiju te se oporavlja, neslužbeno doznajemo da je vizažist zadnjih mjesec dana bio u prilično lošem zdravstvenom stanju. Tomo Vrban podlegao je opakoj bolesti nakon pola godine žestoke bitke. U rujnu prošle godine kao bomba je odjeknula vijest da jedan od najcjenjenijih hrvatskih vizažista i make-up artista kreće u borbu s karcinomom mozga. Kad se nije pojavio na prošlogodišnjem Fashion.hr, svima je bilo jasno da se nešto događa, jer Tomo kao pravi profesionalac nikad nije propuštao modne događaje. Njegovu je dužnost tada preuzela Ana Rajić, a javnost je ubrzo saznala za njegovu bolest. Uz potporu koja mu je stizala sa svih strana činilo se da je 31-godišnjak uspio proći kroz ono najgore. Tako je još krajem siječnja izjavio za časopis Stars kako se dovoljno odmorio i da polako nastavlja s poslom te da je već odradio nekoliko snimanja.

"Imao je veliku volju za životom"

Gotovo svi njegovi prijatelji i suradnici koje smo kontaktirali, šokirani su, jer su smatrali da će Tomo pobijediti bolest. "U komi sam totalnoj", rekla nam je uplakana Aleksandra Grdić. "Bio mi je prijatelj privatno i mislila sam svim snagama da će se izvući. Imao je veliku volju za životom, bio je prekrasan čovjek. Užasno mi je koma i još mi je nestvarno. Mogu samo reći da smo izgubili divnog čovjeka", rekla nam je potresena Grdić.

"Nakon ovog čovjek se stvarno upita što ti je život"

"Što da vam kažem. Tužna sam jako. Surađivala sam s njim i baš me potreslo. Ostao mi je u jako lijepom sjećanju. Nakon ovog čovjek se stvarno upita što ti je život", rekla nam je šokirana Josipa Pavičić Yo.

"Upoznala sam Tomu Vrbana samo nakratko i ostavio je dojam dragog čovjeka, ali nitko od nas ne zna koliko nam je još uzdaha Bog namijenio", kaže kreatorica Đurđica Vorkapić.

"Kad je netko tako optimističan i pozitivan, nikome ništa loše ne kaže, nije jasno zašto se to događa"

Matija Vuica je na prošlogodišnjem Cro-a-Porteru svoju reviju posvetila tada bolesnom Tomi Vrbanu. Bili su bliski prijatelji i Matija kaže da je uz njega vežu samo najbolje uspomene. "To što se dogodilo mi je apsolutno neobjašnjivo", rekla nam je dizajnerica. "Kad je netko tako optimističan i pozitivan, nikome ništa loše ne kaže, nije jasno zašto se to događa. Osjećam se kao da mi je netko iz obitelji umro. On mi je definitivno obilježio život. Falit će mi. Izlazak s njim, odlazak u katedralu, šetnja po špici", kaže Matija koja je, kako kaže, još nedavno s njim hodala trgom.

"Još smo nedavno šetali trgom"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njemu se stanje bilo drastično popravilo. Nedavno smo šetali trgom i otišli na Stepinčev grob za koji kažu da kad zaželiš želju tamo, onda se i ispuni. Oboje smo zaželjeli nešto, ne znam što je on, ali znam što sam mu ja zaželjela. Eto, nisu sve želje da se ispune. Nevjerojatno kako se sve brzo promijeni", ispričala nam je Vuica.

Jedna od manekenki koja je nosila kreacije na Matijinoj prošlogodišnjoj reviji bila je Iva Balaban. Kad smo je nazvali, od šoka gotovo nije mogla pričati. "To je grozno. Velika tragedija da mladi život može tako brzo otići. Bio je prekrasna osoba", rekla nam je Iva.

"Šta da kažem, cijeli dan mi je katastrofa, kaos. Tomo je bio vječna pozitiva. Cijeli dan sam u komi, ko da to nije istina. Kad razmišljaš o životu, o bogu, o pravdi i nekim stvarima, skužiš da nema pravila. Naravno, toliko ima i drugih koji su mladi ili prerani umrli, ali najgore je kad se to dogodi nekome tko ti je blizak", rekla nam je Maja Šuput.

"Osjećam prazninu koju nitko nikad neće moći popuniti"

Stilist Marko Grubnić bio je na putu kad je čuo vijest i odmah krenuo prema Zagrebu. "Bio mi je kao brat. To je čovjek koji je mene uveo u ovaj posao. Bio je moj najbolji savjetnik i moja jedina inspiracija", rekao nam je Modni mačak i priznao da je u šoku. "To je šok pogotovo kad se događa nekome koga puno volite. Osjećam prazninu za koju mislim da nitko nikad neće moći popuniti. Hrvatska i modni svijet izgubili su osobu koja je bila pokretač velikog dijela naše mode i estrade. Bio je uvijek pun ideja", smatra Grubnić.

Termini u njegovoj školi bili popunjeni tjednima unaprijed

Tomo Vrban bio je jedan od najboljih i svakako najpoznatiji hrvatski vizažist. Radio je gotovo sa svim našim celebrityjima, poznatim manekenkama i dizajnerima. S prijateljem i kolegom Sašom Jokovićem Tomo Vrban je u rujnu 2008. godine pokrenuo školu šminkanja "Vrban & Joković" preko koje je želio svoja znanja prenijeti svim zaljubljenicima u make-up. Kroz četverotjedne tečajeve veliki majstor je sa svojim kolegom otkrivao svoje male trikove polaznicima, a termini su bili popunjeni tjednima unaprijed.

Tražio i pomoć iscjelitelja

Sredinom prošlog mjeseca Tomo je rekao da, iako se osjeća dobro, bolest još nije pobijeđena i kako i dalje ide na kemoterapije. Osim konvencionalnom medicinom, Tomo je bolest pokušao svladati i uz pomoć iscjelitelja, Marokanca Mekkija Torabija. Uz obitelj, podršku su mu pružali prijatelji i poklonici i preko Facebook grupe za potporu s gotovo 10 tisuća članova. Sada na zidu grupe ožalošćeni ostavljaju poruke sućuti.

   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara