Video: Halid u Areni - U kišnoj večeri Zagreb zapljusnula Miljacka

Video: Halid u Areni - U kišnoj večeri Zagreb zapljusnula Miljacka

Tekst: Zvonko Alač
Foto: Goran Perešin
Video: Danilo Caković

EDIN DŽEKO je bio opravdano odsutan, ali su zato za Index Halidov dernek prokomentirali ostali najveći živući Bosanci: Emir Hadžihafizbegović i Nazif Gljiva.

> Ekskluzivni intervju s Halidom Bešlićem prije koncerta

Trosatni maraton protekao je u kolektivnom pjevanju od prve do zadnje strofe zbora od 20 tisuća grla pri čemu je pogledom na jedan red tribina ili stajanja uz ogradu bilo vidljivo ono što znamo zadnjih godinu dana; Halid je postao mezimac cijele Hrvatske i svih njenih staleža.

Jer na njegove tugaljive sevdalinke ruke i oči sklapaju, a na raspojasane ode šeher Bosni i lijepoj Azri njedra šire i poskakuju baš svi: od Ive Balaban do teta s trajnom iz vaše kvartovske Dione. Podjednako su se strasno na ramenima pijanih adolescenata vijorile njihove djevojke, kao što su se na vratovima ponosnih oleva klatila nejaka djecica. Sve to zahvaljujući Halidu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što je ujedinio sve građane ove zemlje i natjerao ih na kolektivni trans ispred scenografije bosanske mahale sa pomno složenim rekvizitima (sve je bilo tu; od ćilima do mjesečine "ko dukat žute"), Halid je učinio da na jednu večer nestane granice od Babine Grede do Doljana -Bosna i Hrvatska bili su jedno; jer na pozornici su se kod domaćina izmjenjivali gosti iz obje zemlje; od Massima do Zije Valentina a kompletan ugođaj je zračio jedinstvom, mnogo iskrenijim od onog iz washingtonskog sporazuma.

Nećemo kvariti dojam podsjećanjem na Alku Vuicu i njenu poruku posjetiteljima da glasaju za pravu predsjedničku kandidatkinju, radije ćemo se sjećati pozitivne i vesele atmosfere bez ijednog incidenta, a urbanim rasistima koji će na Halida samo neupućeno odmahnuti rukom uz riječi "narodnjaci, seljačine" poručiti kako ovdje nije bilo utoka, tučnjava, bahaćenja, a čak su i sponzorušice i njihovi pokrovitelji bili getoizirane u vip boksovima pa nisu normalnom puku kvarile raspoloženje.

Vrhunac koncerta je teško izdvojiti. Naravno da je na "Prvi poljubac" Halid mogao otići na piće u kafić prekoputa s koliko ju je žara publika otpjevala, a kod novijih Halidovih poklonika omiljena "Miljacka" protekla je u zanimljivom duelu Massima i glavne zvijezde koji su tako na najbolji način zapečatili prijateljstvo skovano na koncertima u čast Indexa. Publika je najvećim pljeskom pozdravila Enisa Bešlagića, poslovično najomiljenijeg Halidovog gosta.
 
Cijeli dojam može se sažeti u igru riječima Halidovih pjesama; današnjem šugavom vremenu u Zagrebu najviše je pasala "U meni jesen je", ali je Halid sve natjerao da se ponašaju po onoj "Sviraj nešto narodno, ponašaj se prirodno."

> Ostale fotografije pogledajte u Indexovom Nigthlifeu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara