Na sunce ili ne? Važnost vitamina D za razvoj djece

Na sunce ili ne? Važnost vitamina D za razvoj djece

Foto: Shutterstock

VITAMIN D iznimno je važan za razvoj dječjih kostiju jer se bez njega ne može apsorbirati kalcij potreban za njihov razvoj. Najvažniji izvor vitamina D jest sunčeva svjetlost, ali, s obzirom na štetnost ultraljubičastog zračenja, korisnost izlaganja djece sunčevoj svjetlosti stavlja se na vagu.

Dr. Natalie Muth, pedijatrica iz Američke akademije pedijatara, ističe da je izlaganje djece sunčevoj svjetlosti na 10 do 15 minuta nekoliko puta tjedno dovoljno za proizvodnju poželjne količine vitamina D. "UVB zrake u dodiru s kožom proizvode važan vitamin D. Međutim, sunce može uzrokovati i niz zdravstvenih problema, od kojih je najteži rak kože. Zato preporučujemo da se sva djeca mažu zaštitnom kremom kada se izlažu suncu te da izbjegavaju boravak na sunčevoj svjetlosti od 10 do 16 sati, kada je najjača", rekla je za portal SheKnows.

Alternativni izvori vitamina D

S druge strane dr. Sara Lappe, pedijatrica iz Clevelandske dječje klinike ističe da djeca mogu i trebaju do tog korisnog nutrijenta doći i na druge načine. "Na sjeveru sunce od proljeća do jeseni nije dovoljno jako da bi djeci osiguralo dovoljno vitamina D. Studije su pokazala da čak surferi na Havajima, koji su mnogo na suncu, imaju nisku razinu vitamina D", istaknula je te dodala da je bolji način za unošenje vitamina D konzumiranje hrane bogate tim vitaminom, kao što su mlijeko, jogurt te riba poput lososa. "Druga opcija su dodaci prehrani koji postoje u različitim oblicima", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjećamo, u slučaju velikog deficita vitamina D, kod djece može doći do poremećaja kostiju koji se naziva rahitis. Stoga se novorođenčadi preporučuje davanje dodatka vitamina D u prikladnom obliku.

Deficit vitamina D tipično se uočava u prve dvije godine života. Veću vjerojatnost za to imaju djeca na prsima jer je adaptirano mlijeko već obogaćeno vitaminom D, dok ga majčino sadrži nešto manje.

Vitamin D važan je i za mentalno stanje ljudi. Naime, deficit tog nutrijenta snažno je povezan s depresivnim poremećajima kod djece, odraslih i adolescenata.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara