Anina seksi kuhinja: Ukusan meni za svečani stol

Foto: Filip Dizdar

TRADICIONALNO za Badnjak pripremamo riblja jela, pa smo danas za vas pripremili dva jako ukusna, a u isto vrijeme jednostavna riblja recepta i naravno, fritule bez kojih su blagdani nezamislivi. Ako još nemate ideju za današnji ručak, a niste namočile bakalar, isprobajte naše prijedloge.

Brudet od morskih riba


Potrebno ti je:

 80 ml maslinova ulja
 250 g luka
 3 češnja češnjaka
 800 g pelata
 500 g škarpine
 500 g oslića
 2 žlice nasjeckanog peršina

Priprema:

Na maslinovom ulju kratko popeci luk narezan na ploške i sitno nasjeckani češnjak. Podlij s malo vode i pirjaj oko 5 minuta. Dodaj pelate, žlicu vegete (može mediteran), 2 žličice šećera i nastavi kuhati na laganoj vatri još 20 minuta. Dodaj ribu narezanu na manje komade, malo posoli i nastavite pirjati dok riba ne omekša. Tijekom pirjanja posudu povremeno protresi.kad se riba skuha, brudet pospi peršinom i posluži uz palentu.

Crni rižoto


Potrebno ti je:

 100 ml maslinova ulja
 200 g luka
 3 češnja češnjaka
 500 g očišćenih sipa

 lovorov list
 2 vrećice crnila od sipe
 2 žlice nasjeckanog peršina
 200 ml bijelog vina
 250 g riže

Priprema:

Operi sipe i sitno ih nareži. Na ulju popeci sitno nasjeckani luk, dodaj sitno narezeni češnjak, pripremljene sipe i pirjaj oko 10 minuta. Zalij vinom, dodaj vegetu, lovorov list, pa pirjaj još oko 30 minuta. Pred kraj dodaj crnilo, nasjeckani peršin i napola kuhanu rižu. Sve zajedno izmiješaj i lagano kuhaj dok riža ne bude gotova. 

Brze fritule

Priprema:

 4 dcl jogurta
 2 jaja
 2 paketića vanil šećera
 2 žličice šećera
 20 žlica glatkog brašna
 1 paketić praška za pecivo
 1 žlica rakije

Pripema:

Umješaj sve sastojke tako da dobiješ glatku gustu smjesu. Zagrij ulje, ali pazi da ne bude prevruće. Žlicom izvadi tijesto i stavi u ulje, čim porumene okreni na drugu stranu i pusti da se  isprže do kraja. Ako pečeš u dosta ulja, one se počnu same okretati. Na dno zdjele u koju češ ih izvaditi stavi papirnati ubrus da pokupi višak ulja.

Dobar tek i sretne blagdane!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara