Anina seksi kuhinja: Ukusan meni za svečani stol
Foto: Filip Dizdar
TRADICIONALNO za Badnjak pripremamo riblja jela, pa smo danas za vas pripremili dva jako ukusna, a u isto vrijeme jednostavna riblja recepta i naravno, fritule bez kojih su blagdani nezamislivi. Ako još nemate ideju za današnji ručak, a niste namočile bakalar, isprobajte naše prijedloge.
Brudet od morskih riba
Potrebno ti je:
80 ml maslinova ulja
250 g luka
3 češnja češnjaka
800 g pelata
500 g škarpine
500 g oslića
2 žlice nasjeckanog peršina
Priprema:
Na maslinovom ulju kratko popeci luk narezan na ploške i sitno nasjeckani češnjak. Podlij s malo vode i pirjaj oko 5 minuta. Dodaj pelate, žlicu vegete (može mediteran), 2 žličice šećera i nastavi kuhati na laganoj vatri još 20 minuta. Dodaj ribu narezanu na manje komade, malo posoli i nastavite pirjati dok riba ne omekša. Tijekom pirjanja posudu povremeno protresi.kad se riba skuha, brudet pospi peršinom i posluži uz palentu.
Crni rižoto
Potrebno ti je:
100 ml maslinova ulja
200 g luka
3 češnja češnjaka
500 g očišćenih sipa
lovorov list
2 vrećice crnila od sipe
2 žlice nasjeckanog peršina
200 ml bijelog vina
250 g riže
Priprema:
Operi sipe i sitno ih nareži. Na ulju popeci sitno nasjeckani luk, dodaj sitno narezeni češnjak, pripremljene sipe i pirjaj oko 10 minuta. Zalij vinom, dodaj vegetu, lovorov list, pa pirjaj još oko 30 minuta. Pred kraj dodaj crnilo, nasjeckani peršin i napola kuhanu rižu. Sve zajedno izmiješaj i lagano kuhaj dok riža ne bude gotova.
Brze fritule
Priprema:
4 dcl jogurta
2 jaja
2 paketića vanil šećera
2 žličice šećera
20 žlica glatkog brašna
1 paketić praška za pecivo
1 žlica rakije
Pripema:
Umješaj sve sastojke tako da dobiješ glatku gustu smjesu. Zagrij ulje, ali pazi da ne bude prevruće. Žlicom izvadi tijesto i stavi u ulje, čim porumene okreni na drugu stranu i pusti da se isprže do kraja. Ako pečeš u dosta ulja, one se počnu same okretati. Na dno zdjele u koju češ ih izvaditi stavi papirnati ubrus da pokupi višak ulja.
Dobar tek i sretne blagdane!
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati