Come fly with me: Drukčije se diše

Come fly with me: Drukčije se diše

Foto: Privatne fotografije, Ilustracija Index 

DOK ste vi prošli ponedjeljak čitali o tome kako planiram započeti potragu za nekim poslićem, ja sam već podijelila nekoliko životopisa i zapravo već isti taj prvi dan dobila prvi "posao". Stavljam tu riječ pod navodnike, jer mi je još uvijek čudno nazivati to poslom, s obzirom na to koliko je trenutna situacija (način života) drugačija od one na koju sam navikla zadnjih par godina, ALI, dobila sam prvi posao!!! #skačemodsrećeinevjerujem 
 
Kakav si to "posao" dobila? Onakav kakav sam za početak i tražila - podučavanje engleskog. Ne znam od kuda uopće da počnem s objašnjavanjem, kada sam i sama izbombardirana milijunima informacija, ali priča ide ovako... 
 
Dobro je poznato da se u Aziji engleski jezik poprilično slabo priča, u nekim zemljama uopće ne. Jedna od takvih zemalja je i Tajvan, na kojem je postotak stanovništva koje (dobro) priča engleski jako nizak. S obzirom da je obrazovanje postalo jako bitno i cijenjeno u novijoj povijesti, što ti govori i sam izgled njihovih škola i fakulteta (poželim ponovo ići u školu svako jutro kada pogledam na dvorište susjedne gimnazije), a kamoli program kakav djeca imaju u tim školama, tako je i učenje engleskog postalo jako popularno. Djeca već u vrtiću počinju učiti strani jezik pa je i potražnja za strancima, koji isti jako dobro govore, velika. Pod stranci mislim bijelci, zapadnjaci. I kada to kažem, ne mislim ništa rasistički, to su samo činjenice. Kao bijelac si na cijeni svugdje u Aziji pa i ovdje, tako je kako je. Vrtići, škole, osnovne i srednje, školice u koju djeca idu nakon škole (da, i to postoji), gdje pišu zadaće i imaju dodatne sate stranog jezika, su na svakih parsto metara. Tko tu djecu uči engleski? Ako imaju sreće - stranci. U suprotnom, učitelji i učiteljice s Tajvana, koji su i sami loši u tome pa i njima treba dodatna poduka. Da zaokružim priču, prvi poslić je podučavanje engleskog, učiteljicu engleskog, da bi ona bolje učila engleski svoje učenike. Znam, i meni je to bilo čudno, ali nakon samo prvog sata s njom, bilo mi je jasno zašto joj trebaju privatne instrukcije. Isto tako, postalo mi je i jasno zašto Azijati tako slabo pričaju engleski, kada učiteljica sama ne razumije riječi o kojima predaje... 
 
 
Tri sata tjedno već se broje, ja uživam i vrijeme mi proleti nevjerojatnom brzinom, a ona je presretna! Znate onaj filing kada mamu ili tatu pokušavate naučiti kako koristiti neku novu aplikaciju na mobitelu i sve ste si važni kako vi to znate a oni gledaju u ekran k'o tele u šarena vrata? Nakon toga primijetite kako sami postaju ponosni, jer su to naučili, kao djeca, i igraju se s tim do beskonačnosti ili još bolje, hvale se prijateljima kako oni sada znaju ovo ili ono pa preuzimaju ulogu učitelja i otkrivaju čarolije tehnologije drugima? Upravo tako sam se i ja osjećala za vrijeme instrukcija :). 
 
Tri sata tjedno možda zvuče malo, ali neka je još dva puta toliko, i jedan stranac ovdje može zarađivati prosječnu hrvatsku plaću i imati slobodnog vremena na pretek, za što god želi! 
 
Ja svoje slobodno vrijeme još uvijek provodim upoznavajući kvart i grad, ljude i kulturu, učeći običaje, promatrajući međuljudske odnose, isprobavajući hranu! Oh, hrana... Od razno raznih juhica, morskih opcija (kamenice se uzgajaju na veliko i zbilja su jeftine, mljac na najjače), roštilja, pekinške patke (još jedan debeli mljac), mojih najdražih dumplinga (moram li naglasiti da se ovaj MLJAC piše velikim slovima?!), povrća na sto i jedan način, cijeđenih voćnih sokova... I dok je u Hrvatskoj naranča krajnji domet, ovdje se cijedi sve, od naranče do lubenice, papaje, manga, jagoda, ananasa, i drugog voća, čije ime niti ne znam na hrvatskom. A cijene... Što da vam kažem, tri do četiri deci cijeđenog voćnog soka po želji, između jednog i jednog i pol eura. Čitava pekinška patka, lijepo rastrančirana do 15 eura, a porcija dumplingsa (8-10 komada) cca 3 eura. 
 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
O povrću da ne pričam! Raj na zemlji! Porcije su male, ali to je samo optička varka, zapravo su porcije savršene za najesti se koliko ti treba, za provoditi zdravu prehranu, u obliku nekoliko manjih obroka dnevno, što ja nikada nisam uspijevala. Dokazi Božićnog prežderavanja polako kopne s mene, polako, ali sigurno :).
 
Polako počinjem učiti i kineski, moram se pohvalit, s obzirom da je to i jedan od planova sve dok živim ovdje. Upisivanje tečaja ili škole tek nakon proslave Kineske Nove Godine, a do tada što uspijem pohvatati usput! Nekih desetak riječi, ako ne i mrvu više, sam već naučila! Ou jea! Gdje i kako? Najviše u restoranima pri naručivanju i na sinoćnjem "night marketu", gdje sam išla kao pratnja, a okušala se u prodavanju pa bila glavna atrakcija kao jedina bjelkinja, koja pri tom zna i nekoliko riječi kineskog! 
 
Sve je novo, sve je još uvijek uzbudljivo, sve je drugačije, sve želim probati i sve mi odgovara. Što psihički, što fizički. U Dubaiju sam zaboravila što to znači šetati, iako sam na layoverima žuljeve dobivala od količine prehodanih kilometara, ovdje mi je to normalno i ponovo predstavlja gušt. U Dubaiju je voće i povrće većinom izgledalo ajme meni, ovdje ga jedeš svim osjetilima. Napokon se navikavam na odlaske na spavanje svaki dan u isto vrijeme. U Dubaiju nisam viđala djecu na igralištima niti sam otvarala prozore u stanu, a lovu sam trošila samo dišući. Ovdje nema šoping centara u koje idem šetati, ovdje postoje parkovi i hramovi. Ovdje osjećam inspiraciju na svakom koraku. Ovdje želim ući u svaku radnju, vidjeti što se zbiva iza zatvorenih vrata. Ovdje ima mira i tišine kada ti zatreba, čak popodne možeš ubiti oko, a da te ne probudi poziv na molitvu :).
 
 
Teško se prešaltati na činjenicu da sada ovdje živim, ali lako je živjeti na način da si slobodan u bilo koje doba, donijeti neku sasvim drugu, novu odluku, ako tako poželiš i odlučiš. Ovdje dišem na neki sasvim drugačiji način...
 
Pssst! Bacite pogled i na Tein prekrasni blog!
 
 
 
 

 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara