BiH nogomet vodi Švabo: Uefa i Fifa postavili njihovog neprijatelja Osima na čelo komiteta spasa

BiH nogomet vodi Švabo: Uefa i Fifa postavili njihovog neprijatelja Osima na čelo komiteta spasa

Foto: AFP

"UEFA i Fifa namjerno su razbile Jugoslaviju kako bi dobile šest novih saveznika, a sada baš na takvim savezima, kao što je naš, grade svoj autoritet, istresaju gaće na malima" komentirao je nedavno Ivica Osim odluku Uefe i Fife da suspendira BiH reprezentaciju i klubove zbog nepravilnosti u radu nogometnog saveza.

Međutim, na današnjem sastanku u Beču, Uefa i Fifa odlučile su da na čelo Povjerenstva za spas BiH nogometa dođe upravo jedan od najvećih nogometaša i najveći trener iz te zemlje. Nekadašnji trener Željezničara, Partizana i izbornik Jugoslavije, imenovan je predsjednikom Povjerenstva za normaliziranje stanja u Nogometnom savezu BiH.

Podsjećamo, Fifa i Uefa suspendirali su NSBiH 1. travnja zato što nije prilagodio statut u skladu s njihovim pravilnicima, točnije, što nisu aktualni sustav prema kojem savezom vlada tročlano predsjedništvo, promijenili u sustav u kojem bi na čelu bio samo jedan čovjek. BiH reprezentacija tako nema pravo nastupa u kvalifikacijama za EP 2012., a klubovi ne smiju igrati u europskim kupovima sljedeće sezone. BiH neće imati pravo glasa prilikom izbora predsjednika Fife u lipnju.

Ukoliko Povjerenstvo za normalizaciju realizira ciljeve, nogometna reprezentacija BiH mogla bi nastaviti igranje u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012., koje se nastavljaju 3. lipnja utakmicom protiv Rumunjske.

BiH opet kroji "Bečki kongres
"

Na prvom sastanku Povjerenstva (drugi će biti u Sarajevu) su u ime Uefe i Fife bili Eva Pasquier, Marcel Benz i Rudi Zavrl, dok su Bosnu i Hercegovinu predstavljali Dušan Bajević, Sergej Barbarez, Ivan Beus, Elvedin Begić, Faruk Hadžibegić, Ivica i Amar Osim, Dragan Kulina, Sead Kajtaz i Darko Ljubojević.

Njima je zadatak pripremanje skupštine NS BiH i organizacija tijela saveza, jer Povjerenstvo za normalizaciju je preuzelo ovlasti Predsjedništva i Izvršnog odbora NS BiH, koji su nogomet u toj zemlji i doveli na rub propasti i međunarodne izolacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fifa i Uefa dali su skupštini NS BiH novi ultimatum: Ako do  26. svibnja ne usvoje statut koji je odbijen na sjednici 30. ožujka, suspenzija klubova i BiH reprezentacije produžit će se za još godinu dana.

Bajević, Barbarez, Hadžibegić, oba Osima i Kajtaz, poznati su kao nekadašnji nogometaši koji su karijeru nastavili kao treneri i sportski djelatnici u BiH i europskim i svjetskim klubovima, dok su ostali na sljedećim funkcijama:

BiH nogomet spašavaju velikani i udarači

Elvedin Begić je časnik za sigurnost NSBiH, Ivan Beus je direktor i bivši predsjednik Zrinjskog, a bio je i HDZ-ov predsjednik gradskog vijeća Mostara. Dragan Kulina je bivši predsjednik Slavije i vlasnik privatne građevinske tvrtke. Predsjednik je i Nogometnog saveza Sarajevsko-romanijske regije. Darko Ljubojević je sportski direktor banjalučkog Borca.

Zanimljivo, među onima koji bi BiH nogomet trebali voditi prema ozdravljenju su i dva dužnosnika koji su se istaknuli teškim kršenjem propisa u BiH nogometu, za što su i primjereno kažnjeni; Ivan Beus je 2007. kažnjen s godinom zabrane vršenja svih funkcija u nogometu jer je naredio povlačenje ekipe Zrinjskog s terena tijekom utakmice u Orašju.

Dragan Kulina je prije dvije godine suspendiran na godinu dana zbog udaranja kontrolora suđenja Marka Mrkića, ali mu je nakon toga kazna promijenjena u novčanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara