Stipe Pletikosa: Tek smo u Minsku preboljeli Turke

Tekst: Dea Redžić
Foto: Cropix

NA ZAGREBAČKOM Plesu jutros je vladala velika gužva. Košarkaše smo ispratili na Eurobasket, a potom su stigli Bjelorusi, predvođeni raspoloženim izbornikom Berndom Stangeom. Svega 20-ak minuta kasnije, iz Pule je sletio avion s hrvatskim reprezentativcima. Slavenu Biliću i dečkima, pak, za dlaku je promaknuo Stipe Pletikosa. Naša jedinica na bolovanju, na  proputovanju je iz Njemačke prema Splitu. Bile su to dvije oprečne scene: smijeh i slatka nervoza s jedne, i pomalo sjetno lice i noga u stezniku, s druge strane.

Ipak, Plete će reći da nije deprimiran. Nesreće su ga pogodile toliko puta u karijeri, ali uvijek je uspio isplivati.

Bez ustezanja pristao je na razgovor.

"Samo kameru ugasite, ne osjećam se, a niti ne izgledam nešto.."

Dakako da se nismo protivili. Za početak, prisjetili smo se kobne ozljede na treningu Spartaka.

"Bio je to lagani trening, ništa posebno i neobično dva dana prije utakmice. Igrali smo glavomet, teren je bio klizav. Skočio sam prema poluvisokoj lopti, noga je samo skliznula i cijelom težinom sam propao... Čuo sam kvrcanje u koljenu, otišli su križni ligamenti."

Jedna od najgorih mogućih ozljeda za nogometaše.

"Istina, ali doktor Lochner napravio je odličan posao. On me operirao u jednom gradiću blizu Karlsruhea. Prve prognoze kažu da bih 15. siječnja mogao početi s treningom. Prvih 15 dana je najteže, posebno je bitno riješiti se psihološke blokade koju ovakve ozljede ostavljaju."

Tottenham je bolna tema, ali nismo je mogli ignorirati...

"Što da vam kažem. Trebao sam letjeti za London, ugovor je čekao spreman. Dogodila se ozljeda, ali sve sam to prihvatio sasvim normalno. Baš kao i činjenicu da mi je u reprezentaciji status dijelom upitan. Bog je tako htio, a ja sam siguran da ću dobiti novu priliku. Ovo me samo dodatno motivira da napravim još taj jedan korak u karijeri. I da se vratim još bolji nego što sam bio."

Spartak je završena tema?

"Jasno je da tamo nemam perspektivu. Želim igrati."

Sigurno je teško biti odvojen od reprezentacije u ovako bitnim utakmicama koje slijede.

"Samo da sve prođe u redu. Nezgodno je što nam se Luka ozlijedio, ali vjerujem da ćemo znati pokriti taj nedostatak. Sigurno da bih volio biti s dečkima, ali kao što sam rekao, Bog je htio nešto drugo. u Svakom slučaju, u meni imaju velikog navijača."

Jesi li se čuo s Lukom nakon ozljede?

"Ne, nismo se čuli. Planirao sam se vidjeti s njima u prošli ponedjeljak u London, ali nisam niti poletio. valjda ćemo Luka, Čarli i ja jednom se ipak naći u Engleskoj."

Sutra su na rasporedu Bjelorusi.

"Opet nas čeka ista igra kao prije 20-ak dana. Neće biti nimalo lako, ali mi smo sada druga momčad! Nevjerojatno je koliko smo u MInsku dobili na samopouzdanju koje nam je narušeno još od Turske. A onda su stigli i Englezi na Maksimiru... No, pobjedom u Minsku kao da smo sve preboljeli.

Nadam se da ćemo zadržati koncentraciju, ona nam je za Bjeloruse najvažnija. O Englezima je još rano pričati, ali bit će to u svakom slučaju posebna utakmica."

Plete će produžiti za split. Dočekat će ga i pitanja o njegovom Hajduku...

"Ne želim da opet ispadne kako svojim komentarima nekome solim pamet. Bez obzira na ovo teško razdoblje, Hajduk je velik klub i nadam se da će neki to shvatiti. Uvijek smo se kroz povijest znali izvući iz krize, vjerujem da će tako biti i ovaj put."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara