Afera Hypo: Otkriveni sumnjivi računi za skupocjene satove

Tekst: I.Ka.
Foto: Hypo

NAKON izvještaja koji je objavio PwC u Hypo Leasing Holdingu objašnjenja za konzultantske honorare teško se nalaze. Naime, prema pisnju Večernjeg lista, radi se o računima iz 2006. godine za dva skupocjena sata u vrijednosti od 50.000 i 150.000 eura, proizvedena u Koruškoj. Za ovaj skuplji sat od 150.000 eura stoji da je račun fakturiran na Hypo Alpe Adria International te da ga je 2008. godine odobrio šef banke. PwC sumnja da se radi o fiktivnom računu u korist neimenovane osobe, a u vezi s povoljnim krajem sudske parnice u Hrvatskoj u kojoj se Hypo suočio s izvjesnom austrijskom tvrtkom.

Podsjetimo, 2007. godine Hypo Leasing Holding je platio 762.000 eura koje su na kraju završile u tvrtkama u Lihtenštajnu, odnosno u Wyomingu u SAD-u, a prema pisanju Der Standarda, “postoji sumnja da je riječ o fiktivnim računima u korist bivšeg hrvatskog ministra vanjskih poslova te jednog klijenta Hypa”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kriminalna mreža opelješila banku za 100 milijuna eura"

Čelni čovjek CSI-Hypa Wolfgang Peschorn prije nekoliko dana za ORF je komentirao situaciju u banci te kazao kako je "HYPO Alpe-Adria banka svojedobno upala u šake kriminalne mreže koja je banku opelješila za više od 100 milijuna eura".

"Broj do sada optuženih bitno je veći od broja optužnica jer mnoge od njih sadrže imena više optuženika", kazao je Peschorn. On tvrdi da se broj optužnica popeo preko brojke 50 i da se među njima nalazi i ime jednog hrvatskog ministra vanjskih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara