Angela Merkel odbila pomoći Grčkoj: Ta zemlja lani na mito potrošila 787 milijuna eura

Angela Merkel odbila pomoći Grčkoj: Ta zemlja lani na mito potrošila 787 milijuna eura

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

PREMA najavi, u petak će se njemačka kancelarka Angela Merkel sastati s predsjednikom grčke vlade Georgeom Papandreuom. Prema pisanju stranih medija, službena Atena se nada političkoj i moralnoj potpori. Istovremeno, njemačka kancelarka je, prema pisanju njemačkoga časopisa Handelsblatt užasava pisanja britanskih i američkih medija prema kojima će Njemačka financijski pomoći Grčkoj.

"Američke i britanske financijske institucije svim raspoloživim sredstvima pritišću Njemačku da plati grčke račune", rekao je jedan od savjetnika Angele Merkel koja je odbacila bilo kakvu mogućnost da će Njemačka pomoći prezaduženoj Grčkoj. Tom odlukom njemačka kancelarka slijedi mišljene njemačkih poreskih obveznika, ali će vjerojatno opet razljutiti Grke.

Prepucavanje u medijima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesuglasice između Grčke i Njemačke su započele prije nekoliko tjedana kad je njemačka revija Focus na naslovnici objavila ilustraciju na kojoj grčka božica Afrodita pokazuje srednji prst uz pripadajući naslov "Lopovi u europskoj obitelji". Grčki je odgovor nedugo zatim uslijedio kad je časopis Eleftheros Typos objavio sliku božice Viktorije na vrhu berlinskoga Stupa pobjede koja u ruci drži kukasti križ uz naslov da njemački financijski nacizam ugrožava čitavu Europu.

Njemačka je u posljednje vrijeme često meta kritika grčke javnosti i medija. Konzervativni grčki zastupnik Margaritis Tziman je upozorio na njemačku drskost da Grke kritizira zbog njihove prezaduženosti, a da ona sama još uvijek nije platila odštetu za grčke žrtve u Drugom svjetskom ratu.

Prema informacijama Transparency Internationala, samo u prošloj godini je prosječno svaki grčki državljanin vlastima, liječnicima i odvjetnicima platio oko 1.355 eura mita. Grčke tvrtke su ukupno, prema tom izračunu, platile 787 milijuna eura mita, od toga 462 milijuna državnim uredima, a 325 milijuna privatnom sektoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara