Australija počela sa cijepljenjem protiv svinjske gripe

Tekst: F.M.
Foto: AFP


AUSTRALIJA je započela s velikim programom cijepljenja protiv virusa H1N1, poznatog i kao virus svinjske gripe, kako bi se pokušala zaštititi od mogućeg izbijanja bolesti diljem zemlje.

Ministrica zdravstva Nicola Roxon rekla je kako je diljem zemlje dostavljeno 5,5, milijuna doza cjepiva, što je dovoljno za cijepiti oko 30 posto stanovništva, a od sada pa do siječnja će svaki mjesec postati dostupno još dva milijuna doza.

Najveće cijepljenje u povijesti

Ovo je najveće masovno cijepljenje u povijesti Australije, a pretpostavlja se da će stajati oko 88 milijuna američkih dolara. Prvi će biti cijepljeni oni s najvećim rizikom od obolijevanja, kao što su zdravstveni radnici, trudnice i kronično bolesni ljudi.

Od izbijanja zaraze, 4,600 Australaca je oboljelo od svinjske gripe, a 172 osobe su umrle od posljedica izazvanih gripom.

Australija je od farmaceutske tvrtke CSL Ltd. naručila 21 milijun doza cjepiva.

Shvatiti svinjsku gripu ozbiljno

Roxon je apelirala na Australce da se podvrgnu cijepljenju i naglasila kako je cjepivo sigurno, iako su neki ljudi imali blaže nuspojave, kao što je mučnina.

"Iako novi virus H1N1 u većini slučajeva ima blage posljedice, obolijevanje može biti vrlo opasno. Vrlo je bitno ovu bolest shvatiti ozbiljno i zaštititi sebe i svoje obitelji putem cijepljenja", rekla je Roxon.

U Australiji upravo završava sezona obične gripe, ali Roxon je upozorila kako je novi virus iznimno nepredvidiv, te da bi se mogao pojaviti i tijekom australskog ljeta, a moguć je veći udar zaraze netom prije sljedeće sezone gripe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara