Austrija prijeti Grčkoj: Ne nadzirete granicu, možda vas isključimo iz schengenskog prostora

Austrija prijeti Grčkoj: Ne nadzirete granicu, možda vas isključimo iz schengenskog prostora

Foto: Hina

AUSTRIJSKA ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner upozorila je Grčku da bi se vanjska granica schengenskog prostora mogla pomaknuti prema srednjoj Europi ako Atena ne osigura učinkovitu kontrolu na svojoj granici s Turskom.

"Ako ne uspijemo osigurati vanjsku granicu EU-a, grčko-tursku granicu, vanjska granica će se pomaknuti prema srednjoj Europi", rekla je ministrica Johanna Mikl-Leitner  po dolasku na neformalni sastanak ministara unutarnjih poslova EU-a, koji su se okupili u Amsterdamu.

"Mit je da se grčko-turska granica ne može nadzirati. Grčka mornarica ima dovoljno kapaciteta za osiguranje te granice", dodala je ministrica.

Austrija je i u prošlu subotu upozorila Grčku da je moguće "privremeno isključenje" iz schengenskog prostora, ako ne otkloni nedostatke u nadzoru vanjskih granica.

Ministrica Mikl-Leitner je ponovila da njezina zemlja namjerava ograničiti broj tražitelja azila koje može primiti jer i ona također "ima ograničene resurse".

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je da Grčka treba ispuniti svoju zadaću, ali bez prijetnje mogućim isključenjem iz schengenskog prostora.

"Činjenica je da želimo sačuvati Schengen, želimo europsko rješenje, ali vrijeme istječe", rekao je de Maiziere i dodao da je kljupčno brzo provesti dogovor Turske i EU-a o zaustavljanju izbjegličkog vala iz Turske prema EU-u.

Šest zemalja uvelo privremene kontrole

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod pritiskom masovnog priljeva izbjeglica u Europsku uniju do sada je šest zemalja uvelo privremene granične kontrole. Granična kontrola na unutarnjim schengenskim granicama može se privremeno uspostaviti u slučaju sigurnosnih prijetnji i zbog izvanrednih događaja, a može potrajati do tri mjeseca, s mogućnošću produženja. No, u svim takvim slučajevima jednostranog djelovanja, članice Schengena moraju o tome obavijestiti Europsku komisiju i druge članice te navesti razloge koji su ih naveli na taj potez.

Njemačka bi htjela produljiti mogućnost kontrola i do dvije godine, a za to treba dokazati da postoje trajne manjkavosti na vanjskim granicama Schengena.

Sadašnje odluke o suspenziji Schengena mogu biti na snazi do polovice svibnja, a nakon toga moraju biti ukinute ili se mora naći pravno opravdanje za produljenje do dvije godine.

U Europskoj uniji raste pritisak da se radikalno smanji broj imigranata.
Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je prošli tjedan u Europskom parlamentu da EU ima najviše 6 do 8 tjedana za drastično smanjenje broja izbjeglica.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara