Bandić sve bliže službenoj kandidaturi: Ući ću u utrku za predsjednika ako narod to želi

Bandić sve bliže službenoj kandidaturi: Ući ću u utrku za predsjednika ako narod to želi

Tekst: P.Vidov
Foto: Sandra Šimunović / Cropix


MILAN BANDIĆ napokon je, barem djelomično, otvorio karte. Već tjednima svi očekuju još samo službenu kandidaturu zagrebačkog gradonačelnika za predsjednika Republike, ali on uporno izbjegava odgovor na direktne novinarske upite. Gotovo svakodnevno je Bandić u posljednje vrijeme odgovarao na pitanje "Hoćete li se kandidirati za predsjednika?" i uvijek davao dvosmislene odgovore.

Kandidirat će se ako narod to želi. A kaže da želi

Danas je napokon priznao da je to vrlo realna mogućnost. Bandić je gostovao u Zagrebačkoj panorami, a kao neizbježna tema nametnuli su se i predsjednički izbori. "Kandidirat ću se ako narod to želi", rekao je Bandić, a vrlo brzo je obrazložio i kako se njemu čini da građani Zagreba, ali i ostalih hrvatskih gradova, zdušno podržavaju njegovu kandidaturu.

"Danas sam išao kupiti sendvič u jednom dućanu i na putu sam sreo osam građana. Njih pet me pitalo hoću li se kandidirati za predsjednika i uvjeravali su me da to moram napraviti jer inače neće imati za koga glasati. Da sam malo labilniji već bih priznao da nemam drugog izbora. No, s obzirom da sam stabilan i odgovoran, nastavljam raditi svoj posao u gradu", rekao je Bandić.

Vidošević najveći protivnik, podržava ga Kerum

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački gradonačelnik ranije je već kazao kako će se kandidirati kad bude mislio da može pobijediti. U toj se izjavi krije glavni razlog zbog kojeg Bandić i dalje nije službeno objavio kandidaturu. Bandić i dalje ispipava puls nacije, procjenjuje ima li šanse... Planove mu je pomutio Nadan Vidošević, s obzirom da "puca" na isto biračko tijelo kao i Bandić zbog čega bi mu on mogao biti najveća prepreka za ulazak u drugi krug, s obzirom da Ivo Josipović, prema dosad objavljenim anketama, ima vrlo jaku podršku.

Zbog toga Bandić nastavlja sa svojom "neslužbenom kampanjom". Iz dobro obaviještenih izvora saznaje se da je već osigurao potporu Željka Keruma (koji se u emisiji Nedjeljom u 2 pohvalio kako će upravo "njegovi ljudi" odlučiti o idućem predsjedniku), dobio je javnu potporu Zdravka Mamića i Dinama, iza njega je i Crkva... No, hoće li to biti dosta protiv Vidoševića i najpopularnijeg hrvatskog političara Stjepana Mesića koji mu drži leđa?

"Gdje god dođem osjećam se kao na Jelačić placu"

Bandić je ovog ljeta obavio brojna "terenska istraživanja", gotovo da nema niti jednog predjela Hrvatske kojeg u "kampanji" nije posjetio. A gdje god da je dolazio, došao je punih ruku darova. "To nije kampanja, tim gradovima se pomagalo otkad sam ja na čelu Zagreba. No, ove godine se sve to poklopilo s predsjedničkim izborima pa su mnogi zaključili kako se spremam za kandidaturu", rekao je Bandić.

Njegova kandidatura najviše smeta stranačkim kolegama, posebno Zoranu Milanoviću, čega je Bandić svjestan. Nije ni danas propustio priliku da "bocne" stranačkog vođu s kojim već dugo nije prozborio ni riječ. "U strahu su velike oči", rekao je Bandić, te neizravno poručio Milanoviću kako mu prijetnja izbacivanja iz SDP-a malo znači dok je narod na njegovoj strani. "Gdje god dođem, ja se osjećam kao na Jelačić placu i zbog toga se osjećam vrlo dobro. Na moju sreću, a na žalost nekih drugih", podvukao je Bandić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara