Beč: Počeli studijski dani Europske pučke stranke

HRVATSKU treba ohrabriti i poduprijeti na putu u EU, rečeno je na otvaranju Studijskih dana Europske pučke stranke (EPP) koji su u utorak poslijepodne počeli u Beču, i na kojima će, kako je najavljeno, sudjelovati i hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

Otvarajući taj dvodnevni skup europskih konzervativnih stranaka, austrijski kancelar Wolfgang Schuessel rekao je da proširenje Europske unije moraju pratiti projekti koji doprinose boljem razvitku kontinenta.

On je rekao da započeti put proširenja Europske unije treba nastaviti sa Rumunjskom i Bugarskom, te da "Hrvatsku, koja radi dobre i velike korake u pripremi, treba svakako poduprijeti, dati joj šansu i omogućiti pristup u Europsku uniju".

Također je rekao da ne treba ni Tursku obeshrabriti, nego je poduprijeti u ispunjavanju kopenhaških kriterija.

Potporu Hrvatskoj izrazio je i predsjednik odbora slovenske Nove Slovenije - kršćanske narodne stranke Lojze Peterle, kazavši da je "važno poduprijeti Hrvatsku na putu u EU, jer će to biti znak cijeloj regiji i državama jugoistočne Europe da se razvijaju u tom smjeru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U raspravi je izraženo mišljenje da Hrvatskoj treba dati potporu za pristup u Europsku uniju, te da svaku od država u jugoistočnoj Europi treba ocjenjivati na tom putu prema vlastitim zaslugama i razvitku.

"Važno je da Hrvatska postane sastavni dio Europske unije jer će to biti pozitivan znak za ostale države u regiji", naglasio je Schuessel, austrijski savezni kancelar i predsjednik Austrijske narodne stranke (OeVP).

On je kazao da je od Tuđmanova vremena posjećivao Hrvatsku, sastajao se s oporbom, uspješno surađivao s bivšom hrvatskom Vladom, te da Sanadera osobno jako dobro poznaje.

"On (Sanader) je uvjereni i potvrđeni Europejac", rekao je austrijski kancelar, dodajući da će "biti lakše ako mu damo svekoliku potporu i omogućimo Hrvatskoj europske perspektive".

Sanader bi kasnije u utorak trebao doputovati u Beč kako bi sudjelovao na Studijskim danima.

Na Studijskim danima raspravljat će se o četiri glavne teme: obnovi europskog gospodarstva, trenutačnom stanju u postizanju dogovora oko europskog ustava, borbi protiv terorizma i ilegalne imigracije s ciljem unaprjeđenja europske unutarnje sigurnosti, te o novim susjedima Europske unije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara