Borba za Varšavsku: Koruško tužiteljstvo istražit će sumnjive Horvatinčićeve kredite

Tekst: I.Kri.
Foto: Damjan Tadić (Cropix)

PREDSTAVNICI Zelene akcije i inicijative Pravo na grad danas su predsjedniku povjerenstva za istragu oko Hypo banke Rolfu Holubu predali dokumentaciju o tome kako je Hoto grupa dobila kredit.

Teodor Celakoski je pojasnio da su predali dokumente iz gruntovnice koji pokazuju na koji način je Hoto grupa dobila kredit, a kao element osiguranja se navodi hipoteka na zgradu na Trgu Petra Preradovića. "Postoje tereti na zgradi već četiri godine, tako da se Hypo banka u slučaju negativne realizacije ne može naplatiti", kazao je Teodor Celakoski iz Prava na grad te dodao da je sporan i drugi kredit za Varšavsku 6, jer nisu ispunjeni svi traženi uvjeti.

Holub je dokumente uzeo i kazao da će ih predati koruškom odvjetništvu koje se u istragama o sumnjivim poslovima u Hrvatskoj još nije susrelo s tim slučajem. Holub je rekao kako zna za Pašalića, Sanadera i Jakovčića, no o toj istrazi nije želio reći ništa. Odvjetništvo istražuje 10 najvećih kredita u Hrvatskoj. Holub je kazao kako postoji sumnja da se Hypo banka u Hrvatskoj bavila špekulacijama nekretnina, surađivala s političarima investitorima te nastupala kao investitor i davatelj kredita u sumnjivim poslovima.

Premijerno poslušajte pjesmu Hladnog piva za Varšavsku ulicu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rockeri iz zagrebačkog benda Hladno pivo, potaknuti burnim događajima u borbi građana za Varšavsku ulicu, ušli su u studio te snimili pjesmu "Neka institucije rade svoj posao" kojom žele pružiti podršku udrugama Zelena akcija i Pravo na grad. Pjesmu zagrebačkih rockera premijerno možete čuti na Indexu.

Dečki iz Hladnog piva pjesmu posvećuju svim onim građanima "koji će i ubuduće imati potrebu iskoristiti svoje pravo i izraziti nezadovoljstvo nepravdom, korupcijom i ostalim anomalijama koje potresaju ovo društvo. Pjesmom 'Neka institucije rade svoj posao' Hladno pivo na svoj način apelira i poziva na promišljanje sve one koji se ponašaju kao slučajni prolaznici", ističu iz benda.

Pjesmu će pustiti i na današnjem prosvjedu u 19 sati na Cvjetnom trgu kada će se građani ponovno okupiti kako bi se bunili protiv projekta Tome Horvatinčića i uzimanja javnog prostora građanima.

U utorak zablokirali kamione s gradilišta

Svojevrstan uvod u današnji prosvjed bilo je i spontano okupljanje građana na raskrižju Preobraženske ulice i Ilice u utorak. Njih 40-ak je tada sat vremena sjedilo na ulici ne dopuštajući odlazak kamionima s Horvatinčićevog gradilišta. Pravo na grad i Zelena akcija ogradili su se od te akcije, ali su i dodali kako su im draga sva takva okupljanja koja idu za time da se obrani javni interes. Sve građane su pozvali na prosvjed danas u 19 sati na Cvjetnom trgu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara