Broj poginulih na Filipinima narastao na 240, stižu još dvije oluje

Tekst: I.M.
Foto: AFP

BROJ mrtvih u poplava i odronima zemlje na sjeveru Filipina, izazvanima tropskom olujom Ketsanom, narastao je na 240. Spasioci i dalje tragaju za stradalima, a Filipinima prijete dvije nove oluje koje se formiraju nad Pacifikom. Ketsana je bez krova nad glavom ostavila oko 1,9 milijuna stanovnika glavnog grada, Manile, te okolnih područja. Oko 380.000 ljudi je smješteno u privremenim skloništima u školama, crkvama i evakuacijskim centrima.

Vojnici, policija i civilni volonteri dosad su iz odrona, bujica i sa krovova kuća spasili gotovo 12,5 tisuća ljudi. Filipini su zatražili i međunarodnu pomoć. Tamošnje vlasti izvijestile su kako nemaju dovoljno sredstava za preživljavanje još dvije oluje koje krajem ovog i početkom idućeg tjedna, prema prognozama, trebaju pogoditi zemlju.

Filipinske vlasti su u glavnom gradu Manili i još 25 pokrajina pogođenih olujom proglasili "stanje katastrofe". Ketsana je u subotu na Filipine, u samo 12 sati, sasula količinu vode koja u normalnim uvjetima inače napada u periodu dužem od mjesec dana. Tropska oluja je bila praćena vjetrovima koji brzine od 85 kilometara na sad, koji su na udare postizali i brzinu od 100 kilometara na sat. Oluja je dovela do najgorih poplava koje su tu zemlju pogodile u posljednjih 40-ak godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara