Čehok: Grad ni ja nismo pod Uskokovom istragom

Čehok: Grad ni ja nismo pod Uskokovom istragom

Tekst: I.Ka.
Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

GRADONAČELNIK Varaždina Ivan Čehok je na današnjoj konferenciji za medije kazao kako ni on niti Grad Varaždin, a niti njegovi zamjenici nisu pod nikakvom Uskokovom istragom. U svom obraćanju kazao je da se ništa nije radilo mimo zakona kao što je to pisao Index.hr.

Podsjetimo, Ivan Čehok je, kako doznaje Index, ovih dana pod posebnim povećalom istražnih tijela zbog poslovne suradnje s tajkunom i lokalnim moćnikom Davorom Pataftom. Suradnja je navodno rezultirala štetom za Grad Varaždin u visini od najmanje 200 milijuna kuna.

Ispituje se je li gradonačelnik Čehok omogućio tvrtki VIS d.o.o., odnosno njezinu vlasniku Patafti, ekskluzivan i monopolistički položaj u postupku interventnog odvoza i odlaganja komunalnog otpada u gradu Varaždinu direktno na štetu gradske komunalne tvrtke Varkom. Istoj tvrtki je omogućena kupnja nekretnina u gradskom vlasništvu po višestruko nižim cijenama od one tržišne. Osim Čehoka i Patafte, istražuje se i tvrtka APO d.o.o., kao i uloga nekih članova varaždinskog Gradskog poglavarstva. Da je zaista pod istragom, priznao je varaždinski gradonačelnik.

"HNS neargumentiranim prijavama blati svoj grad"

"Projekt mehaničko-biološke obrade otpada, koji su pohvalili svi stručnjaci, nastoji se bez argumenata napuhati u aferu koja bi trebala biti ključno mjerilo poštenja i sposobnosti rada gradske vlasti. Takav pokušaj je i pomalo nebulozan jer su, uz ostalo, iza njega stali vijećnici svih stranaka, od HSLS-a, HDZ-a, SDP-a, HSU-a i HSS-a, izuzev HNS-a", rekao je Čehok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako Gradsko vijeće i ostala sva tijela prihvate projekt koji zajedno vode naša komunalna tvrtka Varkom i privatni partner VIS, onda je ispod svake razine da vijećnici HNS-a šalju neargumentirane prijave Uskoku, blate svoj grad i stvaraju lošu klimu oko njega. Na neki način žele reći da su svi ostali vijećnici, njih 27, bedaci, lopovi ili kriminalci koji podržavaju kriminalne radnje", zaključio je.

"Nemam ništa protiv prijavljivanja na koje svatko ima pravo ukoliko raspolaže valjanim argumentima, a ne lažima i neistinama, a k tome izlaze u javnost daleko prije pokretanja istrage za koju uopće nema razloga. Tako se, koliko čujem od ljudi iz HNS-a, u prijavi govori o udruživanju u nekakvu zločinačku organizaciju s dvadesetak ljudi. No, za HNS, čiji me čelnik već prozvao četnikom, nisam sada samo kriminalac, nego i gay koji je u ljubavnoj vezi sa sudionikom projekta", rekao je Čehok.

"Ovime se želi skrenuti pozornost na nešto drugo"

"Zašto je prijava, koja je prije podnijeta, baš sada izašla u javnost, vjerojatno treba tražiti odgovor u tome što se dogodilo predsjedniku HNS-a. Jednostavno, želi se skrenuti pozornost na nešto drugo. Nakon nesreće pod takvim okolnostima i s tako tragičnim posljedicama, i u najrudimentarnijim demokracijama političar bi podnio ostavku', zaključio je Čehok.

Zlatko Horvat, zamjenik gradonačelnika, smatra da se ovdje ne radi ni o kakvoj aferi te da ovime nije narušen imidž grada. "Zasad ne vidim da ima nekih problema. Najvažnije je da krenemo s mehaničko-biološkom obradom otpada", rekao je Horvat.

"Takva interpretacija predstavlja apsolutno licemjerje te omalovažavanje svih članova HNS-a, ali i cjelokupne javnosti, posebice ako se uzme u obzir činjenica da imena podnosioca nisu nigdje objavljena te da je u zadnjih godinu, dvije protiv Čehoka podneseno više kaznenih prijava. Tko god da je pisao ovu kaznenu prijavu, pisao ju je u ime svih onih koji danas sjede u Gradskom vijeću i pritisnuti stranačkom stegom ili osobnim interesom dižu ruke i za ono s čime se ne slažu', rekao je predsjednik varaždinskog HNS-a Goran Habuš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara