Debljanje povećava rizik od raka prostate, osim kod Japanaca

Tekst: F.M.
Foto: Arhiva


NABIJANJE dodatnih kila u ranoj odrasloj dobi kod muškaraca može povećavati rizik od raka prostate, rezultat je istraživanja provedenog na Sveučilištu na Havajima.

Druge vrste raka povezane s pretilošću su rak debelog crijeva i rak dojki kod žena. Istraživači vjeruju kako bi pretilost mogla imati utjecaja i na povećanu stopu raka prostate kod muškaraca.

Multietnička kohorta

Autorica studije Brenda Y. Hernandez, pomoćna profesorica u Centru za istraživanje raka na Havajima rekla je "Tjelesna masa kod mladih, ali i starijih muškaraca, a posebno povećanje tjelesne mase između ta dva životna razdoblja mogla bi imati utjecaj na povećani rizik od raka prostate".

Studija je provedena na uzorku multietničke grupe muškaraca, među kojima su bili crnci, bijelci, Hispanci, Japanci i domorodačko stanovništvo Havaja. 84,000 muškaraca koji su sudjelovali u dugoročnom istraživanju bili su članovi tzv. "Multietničke kohorte".

Istraživanje je pokazalo da je 5,500 muškaraca iz grupe oboljelo od raka prostate. Pokazalo se da na to utječe životno doba u kojemu su muškarci povećali tjelesnu masu. Dodatni faktori bili su raca i etničko porijeklo.

Debljina, geni, životne navike

Pokazalo se da je veća tjelesna masa kod starijih muškaraca povezana s povećanim rizikom od raka prostate među bijelcima i domorodačkim stanovništvom Havaja, dok je, zanimljivo, povezana s manjim rizikom od raka prostate kod Japanaca.

Kod bijelaca je rizik od napredovalog raka prostate puno veću ukoliko su na početku odraslog života nabacili dodatne kile. Više lokaliziran oblik raka prostate povezan je s povećanjem tjelesne mase u ranoj odrasloj dobi kod crnaca.

Dodatni faktori koji bi mogli utjecati na razlike u riziku kod različitih rasa mogli bi biti genetika i razlike u životnom stilu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara