Dezinformacija o Gotovininom uhićenju dio Sanaderovog akcijskog plana?

DEZINFORMACIJA koju je u javnost pustila slovenska POP-TV, a prema kojoj je u Italiji uhićen odbjegli hrvatski general Ante Gotovina, dio je akcijskog plana premijera Ive Sanadera, smatraju analitičari koji su događaj komentirali za Slobodnu Dalmaciju.

Izvor Slobodne Dalmacije tvrdi da su u akciji sudjelovale obavještajne službe više država, a slovenska POP-TV nije slučajno odabrano, budući da se radi o komercijalnoj televiziji kojoj provjeravanje istinitosti informacije nije prvi prioritet.

U "uhićenju" Gotovine sudjelovala je i talijanska tajna služba, koja je u sklopu Sanaderovog akcijskog plana za uhićenje Gotovine, proslijedila neistinitu informaciju slovenskoj televiziji, piše "Slobodna" pozivajući se na "iskusne analitičare".

Cilj ove "vježbe" navodno je bio testiranje Gotovinine mreže pomagača, odnosno brzine njihovog sustava obavješćivanja i dojave, ali obavještajni izvori "Slobodne" tvrde da nije vjerojatno da su pomagači odbjeglog generala povjerovali informaciji koju je objavila POP-TV.

MVPEI: Osoba uhićen u Italiji nije Ante Gotovina

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija primilo je u nedjelju diplomatskim putem pojašnjenja nadležnih talijanskih institucija u povodu informacija vezanih uz akciju talijanske policije u okolici sicilijanskog mjesta Castello di Cisterna, u kojima se službeno potvrđuje da osoba uhićena u toj akciji nije odbjegli general Ante Gotovina.

Naime, slovenska komercijalna televizijska postaja POP-TV u petak navečer je iz nepotvrđenih izvora javila kako je general Ante Gotovina uhićen u akciji specijalnih postrojbi koje djeluju u okviru talijanske policije u južnoj Italiji blizu mjesta Castello di Cisterna.

Talijanske vlasti još su u petak navečer obavijestile Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) da osoba koja je uhićena s lažnom putovnicom u mjestu Castello di Cisterna nije haški bjegunac Ante Gotovina, a istovjetna službena informacija dostavljena je hrvatskom veleposlanstvu u Rimu u subotu, što je u nedjelju potvrđeno i priopćenjem Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH.

U priopćenju MVPEI-a naglašava se da su obzirom na važnost slučaja nadležne hrvatske institucije odmah po objavi te informacije izvijestile i Interpol i Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog tribunala u Haagu, zahtijevajući da i Međunarodni kazneni tribunal poduzme odgovarajuće akcije radi provjere i točnog utvrđivanja činjenica. Isto je također odmah zatraženo i od talijanskih vlasti.

U priopćenju se također ističe da su i inače u rješavanju slučaja Gotovina nadležne hrvatske institucije u neposrednom kontaktu s europskim partnerima, policijom i institucijama susjednih zemalja kao i s Tužiteljstvom Međunarodnog kaznenog tribunala radi provjere navoda o mogućim drugim mjestima pojavljivanja odbjeglog generala u posljednje vrijeme.

U skladu s međunarodnim pravom i obvezama spram Međunarodnog kaznenog tribunala u Haagu, Republika Hrvatska i u ovom slučaju želi potvrditi svoju punu suradnju s Tribunalom, europskim institucijama i zemljama članicama Europske unije smatrajući da je u općem interesu potpuno razjasniti sve okolnosti u svezi bijega i prebivanja generala Gotovine, zaključuje se u priopćenju MVPEI-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara