Drastičan pad popularnosti Vlade, Sanader najomraženiji političar

KOLIKO su hrvatski građani negativno doživjeli sporazum Vlade Ive Sanadera o povratu imovine austrijskim državljanima, najbolje pokazuje najnovije istraživanje javnog mnijenja o popularnosti stranaka i političara.

Redovno mjesečno istraživanje agencije Promocija Plus pokazalo je da je SDP najpopularnija stranka (26,8 %) u Hrvatskoj. Nakon SDP-a dolazi vladajući HDZ (24,9%), a slijede ga HSP, HNS, HSS, HSU i HSLS. Na začelju popularnosti su IDS, LS, DC i Glavaševa lista, koji su osvojili oko 1% glasova anketiranih građana.

Najveći pad popularnosti doživio je hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a, Ivo Sanader. Prije mjesec dana je zbog otvaranja pregovora Hrvatske i EU bio naomiljeniji političar, ali afera s povratkom imovine austrijskim građanima donijela mu je dijametralno suprotnu poziciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader je tako po najnovijem istraživanju najomraženiji političar u Hrvatskoj, dok je titulu najpopularnijeg preuzeo predsjednik Stjepan Mesić. Čak 25,8 posto ispitanih ustvrdilo je da je Sanader najnegativniji političar, čime je s te neslavne pozicije istisnuo predsjednika Sabora Vladimira Šeksa.

Zbog spornog Vladinog sporazuma s Austrijom pala je i potpora ulasku Hrvatske u EU, koji sada podržava samo 54,5 % ispitanika, dok se protiv ulaska u Uniju izrazilo 35,1 % ispitanika.

Broj ispitanika koji u potpunosti podržavaju politiku Vlade Ive Sanadera prepolovljen je u odnosu na prošli mjesec, sa 10,9 % na 5,2 %. Politici Vlade protivi se 30,7 % ispitanika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara