Državni vrh od dolaska Busha želi napraviti priču o svom uspjehu

Državni vrh od dolaska Busha želi napraviti priču o svom uspjehu

NAKON što je noćas oko ponoći po hrvatskom vremenu Bijela kuća potvrdila da će predsjednik SAD-a George Bush posjetiti Hrvatsku nakon samita NATO-a u Bukureštu, odmah su u hrvatskom državnom vrhu započele užurbane pripreme za ovaj, kako ga nazivaju, povijesni događaj. Hrvatski državni vrh se još uvijek da impresionirati protokolarnim događajima poput državničkih posjeta, te se već sada od ovog posjeta Bushu daje značaj jednak samom dobivanju pozivnice NATO-a koju Hrvatska treba dobiti upravo na samitu NATO-a u Bukureštu. Samit će trajati od 2. do 4. travnja te se očekuje da bi Bush u Zagreb stigao 5. travnja, ali još u ovom trenutku nema službene potvrde.

"Dolazak Busha mora biti success story"

Danas je na izvanrednoj novinskoj konferenciji državna tajnica za politička pitanja ministarstva vanjskih poslova Bianca Matković ponovila kako će ovo biti "success story" i kako za to očekuje doprinos medija i samih građana.

Službeno se ovo vodi kao treći posjet nekog američkog predsjednika Hrvatskoj, iako je zapravo ovo prvi pravi posjet. Naime, prvi se dogodio još u Jugoslaviji 1970. kada je u posjet stigao kontroverzni Richard Nixon, a drugi je trajao samo koji sat kada je u jesen 1996. Bill Clinton sletio na zagrebački aerodrom te u blatnjavim cipelama i u kožnatoj jakni kratko porazgovarao s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

A još nema niti jednog podatka po kojem bi se moglo reći kakvu će dimenziju imati posjet predsjednika Busha, osim što je državna tajnica Matković uvjeravala novinare da će ovaj posjet ipak trajati nešto duže od nekoliko sati.

Čitav državni vrh odmah skočio na noge

Za sada je poznato da će američki predsjednik, koji ove godine odlazi s dužnosti, u posjet doći sa suprugom Laurom i da će se susresti s predsjednikom Mesićem i premijerom Sanaderom. Oni su odmah nakon ove službene objave složno poskočili i odmah osnovali organizacijski odbor, u kojem će sjediti predstavnici niza ministarstava i državnih službi, kao da se radi o suočavanju s elementarnom nepogodom. Čast da vodi ovaj organizacijski odbor, kako je sama rekla, dobila je državna tajnica Bianca Matković, u proteklom mandatu HDZ-a poznata kao desna ruka premijera Sanadera. Nije se zaboravilo istaknuti ni da je 7. travnja šesnaesta godišnjica stjecanja samostalnosti Hrvatske, pa se i time diže značaj dolasku Busha.

Na ovakvim putovanjima predsjednika Busha prati i velik broj američkih novinara pa se tako očekuje da će i u Zagreb stići njih stotinjak.

Što se tiče građana Zagreba, oni se kao i obično, moraju pripremiti za poseban sigurnosni režim uobičajen u ovakvim posjetima što uključuje prometnu gnjavažu. Tajnica Matković je pozvala građane na suradnju i razumijevanje kako bi ovo bio pravi "success story".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bush dovodi svoje kuhare i biokemičare

Mjesto na kojem će predsjednik SAD-a odsjesti i dalje se drži u strogoj tajnosti, ali sigurno je da će Bush i njegova supruga uživati u gostoprimstvu nekog od "udarnih" zagrebačkih hotela.

No, postoji mogućnost i da se za Busha pripreme posebne odaje u američkoj ambasadi ili da američkog predsjednika ugosti Stjepan Mesić u svojoj službenoj rezidenciji.

George Bush će i u Zagreb, po svom ustaljenom običaju, dovesti svoje vlastite kuhare, te biokemičare koji će temeljito prekontrolirati sve namirnice i hranu. Kompletni organizacijski proces morat će procijeniti američka tajna služba, a Bush bi se mogao čak i provozati u nekom od Mesićevih automobila ako njegovi zaštitari procjene da je to sigurno.

D. Markas
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara