Dubrovački antifašisti: Spomenik Papi je čin netolerancije

"POSTUPAK Poglavarstva u Dubrovniku da se na mjesto, koje je desetljećima simboliziralo zahvalnost i poštovanje dubrovačkog kraja palim za slobodu, postavi spomenik papi Ivanu Palu II, smatramo činom netolerantnosti i nepoštivanja temeljnih odredbi Ustava RH, Deklaracije o antifašizmu Sabora RH od 13. travnja 2005 i posebno točke 9. Deklaracije", stoji u priopćenju za javnost Udruge antifašističkih boraca i antifašista Dubrovniku koji su se pobunili protiv podizanja spomenika papi Ivanu Pavlu II na Trgu oružja, na mjestu spomenika antifašizmu.

Umjesto zaštićenog spomenika partizanu, u Dubrovniku spomenik Svetom ocu

Kako smo već ranije pisali, čelništvo Grada Dubrovnika uskoro će raspisati natječaj za uređenje Trga oružja koji se nalazi u staroj gradskoj jezgri na istočnom ulazu u Grad. U sklopu idejnog rješenja tako će se se naći i spomenik Papi Ivanu Pavlu II, koji će nakon uklesane ploče na glavnom dubrovačkom zvoniku dobiti i statuu na Trgu.

Dubrovnik ne poštuje zakonsku obvezu

Na mjestu predviđenom za Papu prije je stajao spomenik "Borac na straži", kojim su Dubrovčani odali poštovanje antifašističkoj borbi hrvatskog naroda u Drugom svjetskom ratu. Spomenik je izradio poznati akademski kipar Frano Kršinić, a riječ je o zaštićenom spomeniku kulture, koji je u vrijeme Domovinskog rata, 1992. godine dignut u zrak eksplozivnom napravom.

"Spomenik je srušen 1992. godine i do danas nisu otkriveni počinitelji tog vandalskog čina. Sada se planira na Trgu oružja umjesto vraćanja spomenika 'Borac na straži', što je ustavna i zakonska obveza, podizanje spomenika papi Ivanu Pavlu II", stoji u priopćenju kojeg je potpisao tajnik udruge Ognjen Krstulović.

Inače ova udruga niz godina ulaže napore da potakne nadležne i odgovorne institucije vlasti i ustanove da se, sukladno njihovim zakonskim obvezama, a temeljem ostataka spomenika pohranjenih u Umjetničkog galeriji Dubrovnik, dostupne foto i ostale dokumentacije, uz suglasnost autorovih nasljednika, spomenik obnovi i vrati na mjesto njegovog prvotnog postavljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Papu primjerenije mjesto

"Smatramo da za spomenik Ivanu Pavlu II grad raspolaže primjerenim lokalitetima koji neće izazvati polemike, sporove, devalviranje struke i negativne reakcije javnosti", stoji u priopćenju.  

Iako to nije navedeno u priopćenju, zanimljivo je kako je svega tri dana prije nego što će objaviti vijest o tome kako će se spomenik Papi naći na mjestu Kršinićeva "Borca na straži", gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica primila izaslanstvo hrvatskih i dubrovačkih antifašista. Tada je primajući članove Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) na čelu s predsjednicom  Vesnom Čulinović - Konstantinović obećala i skoru obnovu partizanskog spomenika, međutim prešutjela je  kako će se Papa naći na njegovu mjestu.

Bivši gradonačelnik protiv spomenika i budućeg šlamperaja 

Sa spomenikom Papi na Trgu oružja ne slaže se ni bivši dubrovački gradonačelnik Vido Bogdanović, koji je o ovoj temi pisao na svom blogu. "Ivan Pavao II., veliki hrvatski prijatelj nije zaslužio još jedan dubrovački šlamperaj. Uvjeren sam da bi mu najljepši spomenik bio poštivanje i u svakodnevnom životu provođenje onoga što je poručio za boravka u Dubrovniku i ostalim hrvatskim gradovima. A ako baš treba postavit spomenik kao fizički spomen njegove poruke za boravka u Dubrovniku, onda to treba učinit na mjestu dostojnom tog velikog čovjeka, a sutra sveca. Oni koji će odlučivat o mjestu i izgledu spomenika moraju bit svjesni opasnosti koja neumitno prati dubrovačke spomenike. Naučimo nešto od starih mudraca", zaključuje Bogdanović.
 

 I.Ć.
Foto: Dubrovnik.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara