Emocionalni problemi u djetinjstvu vode do gojaznosti u odrasloj dobi

Tekst: J.D.
Foto: Ilustracija


KOD DJECE s emocionalnim poteškoćama postoji veći rizik obolijevanja od gojaznosti kasnije u životu, rezultati su britanskog istraživanja.

Znanstvenici s Instituta za psihijatriju Kraljevskog sveučilišta u Londonu pregledali su rezultate 6,500 ljudi iz studije provedene 1970. godine.

Sudionici te studije dali su podatke o emocionalnim problemima, percepciji svijeta i indeksu tjelesne mase 1970., kad su imali 10 godina. Ponovno su podatke dali s 30 godina starosti.

Istraživanje je pokazalo da je puno vjerojatnije kako će se djeca s niskim samopouzdanjem, djeca koja su osjećala kako nemaju puno kontrole nad svojim životom, kao i djeca koja su se puno brinula, udebljati u kasnijim fazama u životu.

Djevojčice više pogođene nego dječaci

Također se pokazalo kako ti faktori igraju veću ulogu kod djevojčica nego kod dječaka, a rezultati naznačuju kako emocionalni problemi u mladosti igraju ulogu pri kasnijem razvoju gojaznosti i pretilosti.

"Iako ne možemo reći da emocionalni problemi uzrokuju gojaznost u kasnijim fazama života, svakako možemo reći da igraju ulogu, zajedno s faktorima kao što su indeks tjelesne mase roditelja, prehrana i količina vježbanja", rekli su autori.

Rana intervencija kod djece koja pate od niskom stupnja samopouzdanja, tjeskobe ili drugih emocionalnih problema može poboljšati njihove šanse za zdravijim životom u budućnosti. "S obzirom na rastući problem dječje gojaznosti u mnogim zapadnim društvima, ovi su podaci posebno važni, jer mogu dati nadu u borbi s epidemijom gojaznosti", naveli su znanstvenici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara