Epilog afere Puljiz: Podbevšek ostaje, odlazi njegov zamjenik

Epilog afere Puljiz: Podbevšek ostaje, odlazi njegov zamjenik

AFERA ispitivanja novinarke Helene Puljiz dobila je, prema svemu sudeći, svoj epilog. Iako je predsjednik Mesić inzistirao na smjeni ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka, kao "žrtveni jarci" u toj špijunskoj aferi završili su njegov zamjenik Ante Glavan i načelnik zagrebačkog centra POA-e Mario Frlan.

Večernji list doznaje da je u ponedjeljak poslijepodne Joško Podbevšek izvijestio Antu Glavana i Maria Frlana da su smijenjeni, a do smjena je došlo nakon sastanka Mesić – Sanader.

Podsjetimo, djelatnici POA-e ispitivali su novinarku Helenu Puljiz više od pet sati, a nakon što je Puljiz to prijavila, Vijeće za civilni nadzor tajnih službi ustvrdilo je da u postupanju POA-e nije bilo nezakonitosti. No, saborski Odbor za ljudska prava ustvrdio je da su novinarki Puljiz povrijeđena ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Mesić je 25. studenog zbog postupanja POA-e prema novinarki Heleni Puljiz potpisao smjenu ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka, te zatražio supotpis premijera Ive Sanadera. No, Sanader je odbio supotpisati Podbevšekovu smjenu, što je izazvalo ustavnu krizu. Premijer je zatražio da se o postupanju POA-e u slučaju Puljiz izjasni Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Iako se u početku tome protivio, predsjednik Mesić je s vremenom pristao na sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, koje je odlučilo da POA nije prekršila zakon, ali je navela pet prekršaja te sigurnosne agencije u aferi Puljiz.

"Večernji" piše kako je Sanader morao žrtvovati Glavana kako bi spasio Podbevšeka, iako je još uvijek nejasno kako će predsjednik reagirati na posljednje smjene, odnosno hoće li i dalje inzistirati na smjeni Joška Podbevšeka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara