Europol nazvao sobu po hrvatskom znanstveniku Ivanu Vučetiću

Europol nazvao sobu po hrvatskom znanstveniku Ivanu Vučetiću

Foto: FAH

JEDNA od soba za sastanke u sjedištu Europola u Den Haagu dobila je ime po hrvatskom znanstveniku i ocu moderne daktiloskopije Ivanu Vučetiću, izvijestio je u četvrtak MUP na svojim internetskim stranicama. Nova soba za sastanke otvorena je krajem prošle godine, a nalazi se neposredno u blizini centralnog ulaza u Europol. Policijski časnik za vezu pri Europolu Blaž Mamuza, koji je pokrenuo tu inicijativu, objasnio je kako je u sjedištu Europola običaj da svaka soba za sastanke nosi ime po nekoj poznatoj osobi ili znanstveniku.

"Smatram da je ovim činom još jednom istaknuta važnost i uloga Ivana Vučetića u našem poslu, o čemu će porasti svijest i kod kolega drugih zemalja koji rade u Europolu ili koji će ga posjećivati" rekao je Mamuza, koji u Europolu radi od svibnja 2012.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suradnja Hrvatske i Europola započela je potpisivanjem Sporazuma o operativnoj i strateškoj suradnji 2006. Pristupanjem Republike Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. Hrvatska je postala i punopravna članica te europske policijske organizacije.

Ivan Vučetić je 1891. godine u argentinskoj policiji prvi u svijetu ustanovio sistematiku desetoprstne daktiloskopske zbirke, koja kao opći forenzički pojam u svijetu egzistira pod nazivom "Vucetichissimo”. Njegovo ime nosi i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja u Ravnateljstvu policije u Zagrebu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara