Europsku uniju čeka snažna interesna borba oko novog energetskog plana

Europsku uniju čeka snažna interesna borba oko novog energetskog plana

UNATOČ gotovo jednoglasnom proglašavanju Europske unije "vodećom grupacijom zemalja koje se brinu za okoliš", novi plan europske energetske politike oko kojega su se 27 zemalja članica dogovorile preko vikenda tek je u povojima.

20 posto smanjivanja emisije stakleničkih plinova za EU (što će se popeti na 30 posto ako se dogovoru pridruže drugi veliki zagađivači, kao SAD, Kina i Indija) do 2020., početak odvajanja proizvodnje od distribucije energije, 10 posto bio-goriva u autima do 2020., 20 posto europske energije iz obnovljivih izvora (ovdje se ubraja i plan zamjene svih konvencionalnih žarulja štedljivim halogenim žaruljama do 2009.), to su sve ambiciozni prijedlozi, ali cijeli dogovor je daleko od završenog.

U uniji 27 zemalja, s različitom politikom i s različitim energetskim planovima prilično je teško naći potpuno slaganje. Također, velike tvrtke i lobiji koji se bave proizvodnjom energije imaju svoju riječ pri kreiranju politike. Usto, jedini pravi način za provođenjem novog plana je detaljan i kompleksan zakonski okvir koji će regulirati europske ambicije.

Uzevši u u obzir sve ove elemente, mnogi stručnjaci predviđaju da će donošenje legislativnog okvira potrajati možda čak i godinama, a da će sadašnji plan energetske politike morati uzeti u obzir sve interese, te bi se zbog toga mogao malo i mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od točaka prijepora ostaje onih 20 posto smanjenja stakleničkih plinova i prelaska na obnovljive izvore energije. Po dogovoru potpisanom ovog vikenda, EU se obvezala (a EK će nadgledati provođenje) smanjiti emisiju štetnih plinova za 20 posto na razini cijele organizacije. Kako će se to postići, ovisit će o daljnjim dogovorima.

S jedne strane ima grupacija zemalja koje predlažu da im se dopusti korištenje nuklearne energije, a s druge strane ima zemalja kao što su Češka ili Poljska koje su ovisne o ugljičnim izvorima energije i žale se da ne mogu tako brzo prijeći na druge izvore bez da nanesu drastičnu štetu vlastitom gospodarstvu.

Tako da, iako EU može bit ponosna na novi plan, treba biti svjesna da će usuglašavanje različitih interesa unutar Unije zahtijevati puno posla.

J.D.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara