Fejsom se širi status dubrovačkog liječnika: Imam ospice, bio sam u kontaktu s bebama, trudnicama...

Fejsom se širi status dubrovačkog liječnika: Imam ospice, bio sam u kontaktu s bebama, trudnicama...
Foto: Pixsell/Grgo Jelavić/Facebook

FACEBOOKOM se munjevito širi status dubrovačkog liječnika Pere Markunovića, koji se nedavno zarazio ospicama. Podsjetimo, u zadnjih tjedana dana u dubrovačkoj Općoj bolnici zabilježena su četiri nova slučaja ospica.

>> Potvrđen četvrti slučaj ospica u Dubrovniku, zaražen još jedan djelatnik bolnice

Upozorio na opasnost koja dolazi od niske procijepljenosti

Da stvar bude još ozbiljnija, Dubrovnik je najveći grad županije s najmanjom stopom procijepljenosti djece, koja se kreće oko mizernih 40 posto, pri čemu je za dobru kolektivnu zaštitu od ospica potrebna procijepljenost od 95 %.

Dubrovački liječnik Pero Markunović na Facebooku je objavio status koji su dosad podijelile na stotine ljudi. Njime je želio upozoriti na važnost kolektivnost imuniteta. Naime, Markunović je ospice dobio unatoč činjenici da je cijepljen, ali kolektivni imunitet ga ipak nije zaštitio, zbog niske stope procijepljenosti u Dubrovniku.

"Ospice su smrtonosna bolest"

"Drage mame i tate, ja sam doktor u OB Dubrovnik. Trenutno ležim u izolaciji sa ospicama, a imam dijete koje ima 10 mjeseci i još nije cijepljeno jer po kalendaru cijepljenja još nije dovoljno stara. Ja sam ospice dobio dok sam bio dežuran, a uredno sam cijepljen o čemu imam i dokaze.

Htio bih vam skrenut pažnju na ozbiljnost problema necijepljenja u Dubrovniku ali i Hrvatskoj. Ja sam, naime, budući da sam bio cijepljen i nisam mislio da imam ospice, bio u kontaktu sa malim bebama od 2 mjeseca, trudnicama, svojim djetetom i bolesnicima u bolnici koji su sad pod rizikom da im se nešto ozbiljno dogodi jer neki roditelji (i to njih 60%) nisu cijepili svoju djecu i mene nije zaštitio kolektivni imunitet.

Ja znam da vas puno misli da ciepivo za moparu uzrokuje autizam ali to nikada nitko na svijetu nije uspio dokazat. Ako već postoji medicina kojoj neki od vas očito ne vjeruju, onda vas pitam kada dobijete jedan dan infarkt ili karcinom dojke oćete li isto reci da imunoterapija uzrokuje neke opskurne bolesti ili da aspirin uzrokuje sljepoću. Da vam dijete, ne daj Bože ima leukemiju, nećete ga liječiti kemoterapijom jer ista ta kemoterapija uzrokuje druge vrste tumora? Na ovo ćete reći - nije isto leukemija i ospice. Ospice su smrtonosna bolest, a smrtnost je do 30 posto u bolesne djece, transplantiranih bolesnika i ljudi na imunosupresivnoj terapiji. Hoćete li tada reći nekom ocu, majci, bratu, suprugu koji je ostao bez svojeg voljenog: ja bi radije ospice nego autizam. A šire se zrakom", napisao je Markunović na Facebooku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara