Gotovina, Norac i Blaškić ostaju bez činova?

KAKO bi se glavnu haašku tužiteljicu uvjerilo da Hrvatska radi sve u ispunjavanju Akcijskog plana za suradnju s Haaškim sudom, državni vrh razmišlja o tome da primijeni članak 166. Zakona o službi u oružanim snagama prema kojem se časniku, koji je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od tri godine, oduzima čin.

Tim bi činom, kako piše Nacional, Sanader ispunio obećanje kako će provesti kampanju senzibiliziranja javnosti u smanjenju potpore koju uživa Gotovina, a koje je dao prije dva mjeseca Vijeću ministara EU-a.

Neki visoki hrvatski dužnosnici smatraju da je to ključno za dobivanje pozitivne ocjene haaške tužiteljice o suradnji s Haagom, a u Vladi smatraju da, ukoliko se to ne napravi, od pregovora neće biti ništa.

Bez čina će, ukoliko se primijeni članak 166. Zakona o službi u oružanim snagama, ostati umirovljeni generali HV-a Tihomir Blaškić, Mirko Norac i Ante Gotovina. Podsjetimo, Blaškić je osuđen na devet godina zatvora u Haagu zbog zločina počinjenog okrutnim postupanjem prema zatočenicima, Norac je, zbog likvidacije srpskih civila na području Karlobaga i dvije masovne egzekucije u blizini Gospića, osuđen na 12 godina, a Gotovina je navodno pravomoćno osuđen na francuskim sudovima tri puta na ukupno 9,5 godina.

Ministar obrane Berislav Rončević predlaže oduzimanje čina vojnoj osobi, a njegov prijedlog onda razmatra predsjednik Stjepan Mesić kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga. Nacional nije uspio dobiti odgovor od MORH-a na pitanje zašto ministar do sada nije primjenio taj članak.

Prema članku 166., vojnoj osobi se čin oduzima u tri slučaja: ako joj prestane hrvatsko državljanstvo, ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđena na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od tri godine za kažnjivo djelo počinjeno s namjerom, te ako joj je pravomoćnom presudom vojnostegovnog suda izrečena kazna oduzimanja čina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara