Grci uvjereni da su učinili dovoljno: Trojka daje zeleno svjetlo za pomoć?

Grci uvjereni da su učinili dovoljno: Trojka daje zeleno svjetlo za pomoć?

Foto: AFP

ZAMJENIK grčkog ministra financija Pantelis Oikonomu kazao je novinarima kako su pregovori grčke vlade s inspektorima trojke završeni, te da je dogovor postignut.

Napomenuo je kako su uspjeli uvjeriti svoje kreditore da su određeni fiskalni nedostaci i promašaji posljedica činjenice da je recesija dublja negoli se to prvotno očekivalo.  "Trojku" još očekuju dva sastanka u glavnom grčkom knjigovodstvenom uredu kako bi dvostruko provjerili neke brojeve i očekuje se da će u srijedu početi pisati svoje izvješće", dodao je grčki dužnosnik.

Podsjetimo, inspektori trojke (MMF, ECB i Europska komisija) u Ateni su boravili kako bi provjerili napredak Grčke u pogledu provođenja nužnih mjera štednje i smanjenja deficita. O njihovom izvješću ovisi hoće li Grcima biti odobrena nova tranša pomoći u iznosu od osam milijardi eura, bez koje bi u listopadu definitivno bankrotirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grci nisu ispunili zacrtane ciljeve


Iako je grčka vlada jučer objavila da nisu dostigli fiskalni cilj postavljen od strane MMF-a i EU-a, to jest da su deficit smanjili samo na 8,5 posto umjesto zacrtanih 7,6 posto, čini se da joj je trojka ovog puta spremna progledati kroz prste. Barem tako tvrde Grci.

U znak "dobre volje" grčka je vlada jučer odobrila bolnu mjeru kojom se smanjuje broj djelatnika u javnom sektoru, što znači stavljanje 30.000 zaposlenika na čekanje, koje bi moglo biti  permanentno. Grci su, naravno, s negodovanjem primili tu odluku, pa je zemlju preplavio val štrajkova i prosvjeda zaposlenika javnog sektora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara